[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cum glumesc politicienii din Moldova. Iată cele mai reuşite glume!
29 Ianuarie
foto: wallpaperscraft.com

Mai mulţi politicieni din Republica Moldova au un simţ al umorului bine dezvoltat. Printre aceştia se numără: liderul PCRM, Vladimir Voronin, liderul PL, Mihai Ghimpu, preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, deputatul comunist Mark Tkaciuk etc. Vă propunem să vedeţi cele mai reuşite glume făcute de politicieni de-a lungul anilor.

Vladimir Voronin este unul din cei mai glumeţi politicieni. El are o mulţime de fraze şi îmbinări de cuvinte care te lasă cu gura căscată. Iată doar cîteva exemple de declaraţii ilare ale liderului comunist: „Marian Lupu este doi metri de bulbuci”; „Vlad Filat se comportă ca un prim-secretar al Comitetului raional de partid – umblă pe la ferme şi brigăzi”; „Mihai Ghimpu tot timpul se salută cînd iese în ogradă. El se salută chiar şi cu bustul lui Lenin”; „Partidul lui Urechean se numeşte partidul celor care nu pot încheia nasturele de sus la cămaşă. De aceea îşi fac griji că vor îngheţa şi vor slăbi în afara Parlamentului. Iar noi vom face aşa ca ei să nu ajungă în Parlament pînă atunci cînd vor putea încheia toţi nasturii la cămaşă”; „Poate cineva să-l bage pe Roşca în buzunar? Încearcă să-l bagi pe Roşca în buzunar! Este un arici. E un om cu caracter şi cu poziţie. Cum poate fi el băgat în buzunar?”. La fel, sînt binecunoscute şi declaraţiile sale: „Alegerile vor arăta cine şi de la cine suge”; „Să fii constructiv cu Filat, Lupu, Ghimpu, înseamnă să te vinzi”; „Am făcut cunoştinţă cu prezentatoarea „Ştirilor PRO-TV” şi pentru mine ca bărbat este o mare bucurie”; „Cum numai ne-au fost furate mandatele în alegeri, Iurie Ciocan şi-a pus fundaţia la casă: trei etaje de asupra pămîntului şi unul dedesubt. Cum altfel moldoveanul să-şi facă casă fără subsol? Unde să ţină vinul şi murăturile?”.

Mihai Ghimpu este şi el unul din cei mai glumeţi politicieni, iar replicile lui sînt de cele mai multe ori adresate către PCRM: „Comuniştii sînt ca animalele celea care tot sug şi sug, sug şi sug”; „Uitaţi-vă cum merge Voronin! Dacă bate vîntul mai tare, îl ia. Noi toţi îmbătrînim, dar nu toţi delirăm”; „Pînă în prezent, era secera şi ciocanul, iar acum va fi, spre exemplu, lingura şi farfuria. Şi vor vota pentru lingură şi farfurie”; „Mark Tkaciuk nu se pricepe deloc la politică – la fel cum eu nu pricep nimic în motocicletele sovietice „Jawa”; „Poate să-i oferim lui Dodon posibilitatea să zboare în cosmos. Acolo i-ar ajunge loc, iar la primărie – nu. Şi Muşuc ar putea zbura cu el”. Totodată, sînt bine cunoscute şi astfel de declaraţii ale sale ca: „Terminaţi odată cu Mihail Fiodorovici! Mihail Fiodorovici a murit odată cu Uniunea Sovietică”; „Doar la finalul negocierilor am discutat toate chestiunile. Pînă atunci, ne întîlneam, beam ceai şi mîncam macaroane”; „Şi, după cum spun polonezii, „Bonjour, maman”; „Eu nu sînt de acord să alegem Preşedintele prin Internet. Ce, Doamna Bacalu va sta în Washington şi va conduce de acolo ţara prin Skype?”; „Eu chiar le mulţumesc că s-au dus, că veneau la şedinţă şi stăteau ca o icoană”; „Cred într-o coaliție PLDM-PCRM, dacă Filat și-a pregătit sicriul și capacul este la Voronin”.

Dumitru Diacov este unul din politicienii care, prin declaraţiile sale, „luptă pentru dreptate”. Iată doar cîteva dintre ele: ,,Va trebui să punem problema dizolvării acestui Parlament, deoarece aici s-au adunat prea mulţi deputaţi incompetenţi şi impotenţi’’; „Voronin poate spune bancuri şi veseli fetele. Poate chiar să le pişte. Îl înţeleg – are 71 de ani”; „Alianţa „Moldova Noastră” este un colhoz mare cu trei preşedinţi şi o singură ştampilă”; „Eu sînt gata să colaborez măcar şi cu dracul, numai să fie pentru binele ţării… Iar în Partidul Popular Creştin Democrat sînt mulţi draci!”; „Prima dată văd cum în Parlamentul nostru un liberal presează un capitalist. În rezultat, capitalistul Şelin se va prezenta ca social-democrat, care va majora preţurile la bilete la film”; „Dle Roşca, nu strigaţi. Mai bine v-aţi duce la spital şi aţi lua un calmant. Cînd veţi fi Preşedinte al Parlamentului, veţi putea proceda cum doriţi şi să-i ţineţi morală cui doriţi”; „Dle Zlacevschi, deputaţii din Duma de Stat se şi mai bat uneori. Nu cumva vrei să te baţi şi Dumneata?”; „Domnilor comunişti, îl transformaţi pe Grigori Petrenco în Pavlic Morozov”; „Nu înţeleg de ce trebuie o lege despre sancţionarea clienţilor prostituatelor? Aceasta nu va da nimic, iar piaţa va reacţiona la astfel de măsuri în felul său – va creşte preţul la aceste servicii”.

Mark Tkaciuk are o ,,dragoste” aparte pentru PDM. Iată doar cîteva din declaraţiile sale ce dovedesc acest lucru: „Partidul Democrat este o formaţiune de cauciuc fără conţinut şi formă”; „Sînt partide de dreapta, partide de stînga şi partide de purtări uşoare. PDM face parte din ultima categorie”. Totodată, el s-a făcut remarcat şi prin astfel de declaraţii ca: „Parlamentul trebuie să plece, atîrnînd la uşă un lacăt mare şi ruginit ca la hambar”; „Dacă în ochii opozanţilor noştri provinciali orice erudiţie şi cultură individuală constituie cel mai greu material compromiţător, locul acestei opoziţii este în rezervaţia din folclor, printre muma-pădurii, strigoi şi alte duhuri necurate”; „Salut moartea AIE. Era un eveniment aşteptat. Să-i fie ţărîna uşoară!”; „Dimineaţa a avut loc şedinţa Executivului partidului. A sunat Vadim Mişin şi a spus că nu poate veni pentru că merge la oculist. Iar peste jumătate de oră, cînd s-a terminat şedinţa, noi aflăm că oculistul oferă consultaţii în sala de şedinţe a Parlamentului”; „Se ştie că este un astfel de punct de vedere că cei din PCRM sînt hoţi, pungaşi şi oligarhi. El este tirajat exact de aceeaşi hoţi, pungaşi şi oligarhi”; „În politică, cei deştepţi se prostesc, iar cei proşti prind la minte. Acest lucru este absolut sigur”.

Serafim Urechean nu rămîne nici el în urmă la capitolul ,,perle”. Iată doar cîteva dintre ele: „Uneori, secretara e mai apropiată decît soţia sau soacra”; „Este mai uşor să ajungi la Papa de la Roma decît la Vlad Filat”; „Dacă Guvernul nu te ascultă, ia un băţ şi protestează. În zilele de odihnă, mă pot alătura şi eu”; „Cu aşa preţuri la biletele avia, e mai convenabil să închiriezi un măgar ca să ajungi la Bucureşti”; „Nu am vrut să fiu tolstolobic la Primărie, nu am vrut să fiu tolstolobic în politică şi nici nu vreau să fiu tolstolobic la Curtea de Conturi”; „Comuniştii au reuşit să instaleze peste tot monumente lui Lenin. Ei chiar şi pe Ştefan cel Mare vor să-l facă membru de partid”; „La bucătăria politică a comuniştilor a fost nevoie de condimente democratice. Şi ei le-au găsit în persoana lui Diacov, Roşca şi Serebrian”.

Iurie Roşca, ex-lider al PPCD, ex-vicespeaker şi ex-vicepremier

Iurie Roşca, chiar dacă dispare încetul cu încetul de pe arena politică, a reuşit să se manifeste la vremea lui, folosind şi el multe replici interesante, ca, de exemplu: „Vara toţi jurnaliştii sînt în căutare de evenimente. Din solidaritate de jurnalist, am decis să organizez un eveniment: mi-am ras barba”; „În Republica Moldova este imposibil să prezici pînă şi trecutul, nu tocmai viitorul”; „Noua redacţie a Codului Civil este atît de oribilă, încît l-ar putea îngrozi chiar şi pe Nicolae Andronic”; „Dacă-i mai lăsăm pe comunişti trei ani la guvernare, apoi, după cum spunea un politician cu simţul umorului, vor schimba şi tabelul înmulţirii”; „În prezent, Serafim Urechean este protagonistul cel mai trist al politicii moldoveneşti. El va lîncezi şi se va simţi ca un elefant în prăvălia cu veselă”; „Parlamentul este un lucru bun. E ca un acvariu. Pentru un prost, e un loc minunat să şadă patru ani. Nenorocirea noastră este că sînt foarte mulţi astfel de proşti”.

Vlad Filat intră şi el în categoria politicienilor cu un vocabular bogat la capitolul ,,perle’’: „Nu înţeleg în baza la ce criterii Poliţia rutieră opreşte automobilele. Cei care încalcă sînt opriţi cumva după miros?”; „Dacă va trebui să zbor pe lună pentru a soluţiona problema transnistreană, voi zbura”; „Ce mai trebuie să facă Guvernul pentru ca să nu se mai dea salarii în plic? Să interzică vînzarea plicurilor?”; „Eu nu pot să ştiu ce este în capul lui Voronin şi de ce de acolo ies doar prostii”. „Noi am trecut de la etapa aşilor din mînecă la cea a dialogului dintre cele patru partide parlamentare în vederea alegerii Preşedintelui”.

Marian Lupu nu rămîne în urmă la acest capitol. Iată doar cîteva din declaraţiile sale care dovedesc că are un simţ al umorului bine dezvoltat: „Credeţi-mă, sînt mai deştept decît cred unii dintre acei care fac presupuneri proaste”. „Partidul Democrat nu este de acord cu schimbarea denumirii limbii din moldovenească în română. Din punct de vedere ştiinţific, limba noastră nu e română, ci moldovenească”; „M-am răzgîndit, pentru că ştiinţele sociologice au un caracter subiectiv şi pot fi interpretate politic”; „Colegii noştri au ajuns pînă la aceea că povestesc în Parlament despre cum primesc plăcere. Prefer să lăsăm această temă în domeniul discuţiilor mai intime”; „Bugetul de stat nu este o poveste de dragoste, care să se încheie cu o cununie”.

De cînd a plecat de la PCRM, Igor Dodon şi-a îmbogăţit şi el vocabularul cu ,,perle’’, printre care se numără: „Voronin şi Tkaciuk au devenit insuportabili pentru mulţi comunişti şi mulţi deputaţi aşteaptă momentul potrivit pentru a părăsi corabia acestor piraţi politici, care au pierdut echilibrul psihic”; „Faptul că candidatul Timofti şi Preşedintele Timofti sînt doi oameni absolut diferiţi, devine evident”; „Să pleci de la PCRM şi de la Voronin nu este o trădare, ci o evoluţie în mentalitate. Este ca şi cum ai părăsi Evul Mediu pentru civilizaţia contemporană”.

Valeriu Munteanu „învaţă” şi el de la colegi mai în vîrstă şi intră încetul cu încetul în categoria politicienilor cu simţul umorului dezvoltat. Iată şi unele dovezi: „Colegul nostru, democratul Igor Corman se vede că încă nu s-a distanţat de fosta sa funcţie – Ambasador în Germania. Acolo prostituţia e legalizată”; „Faptul că sîntem cea mai săracă ţară, nu înseamnă că trebuie să ne culcăm sub toţi. Nu putem face din Moldova o casă de toleranţă” etc.

Notă: La elaborarea acestui material au fost folosite date din arhiva portalului www.tribuna.md

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților