[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cui îi este convenabilă retragerea lui Vladimir Voronin din politică
23 Februarie

Ştirile despre starea sănătăţii liderului comuniştilor, Vladimir Voronin şi posibila sa retragere din politică au fost printre cele mai accesate în această săptămînă, iar comentariile la ele, precum şi comentariile de pe reţelele de socializare au permis de făcut anumite concluzii. Principala concluzie este că o eventuală retragere a lui Vladimir Voronin din politică pînă la următoarele alegeri parlamentare ar schimba considerabil datele problemei şi situaţia de pe arena politică. În aceste condiţii, este logică întrebarea: cui îi este convenabilă retragerea lui Vladimir Voronin din politică şi cine ar fi prejudiciat de un asemenea gest?   

La prima vedere, s-a părea că cel mai mult ar avea de cîştigat partidele democratice care se află la guvernare, dar şi Partidul Liberal, care e acum în opoziţie, dar unul din scopurile sale principale este lupta cu comunismul. Este evident că o eventuală retragere a lui Vladimir Voronin din politică va slăbi poziţiile formaţiunii sale, iar şansele ca ea să revină la guvernare vor scădea dramatic. Nu este un secret că pentru o bună parte din electoratul PCRM numele lui Vladimir Voronin este sinonim cu denumirea formaţiunii, el fiind unica locomotivă electorală reală care a tras partidul în sus de la înfiinţarea lui şi pînă în prezent. Dar, totodată, trebuie de luat în calcul şi alt aspect – faptul că pentru o bună parte din electoratul partidelor democratice menţionate mai sus numele lui Vladimir Voronin este o sperietoare, care-i mobilizează să participe la alegeri pentru a nu admite revenirea la putere a celui pe care ei îl consideră un dictator. Retragerea lui Vladimir Voronin ar putea „relaxa” într-o măsură oarecare o importantă parte a electoratului democratic, ar putea scădea prezenţa la vot, iar aceasta, la rîndul său, ar putea furniza unele mici surprize electorale. De aceea, deşi în linii mari, partidelor democratice de la guvernare, dar şi Partidului Liberal, retragerea lui Vladimir Voronin din politică le este convenabilă, există totuşi şi unele aspecte care ar trebui să le facă mult mai vigilente şi să le determine să acţioneze în consecinţă.

De asemenea, retragerea lui Vladimir Voronin din politică le-ar putea fi convenabilă micilor partide de stînga, care în prezent sînt marginalizate de colosul comunist. Or, ca urmare a unui asemenea pas, pe stînga eşichierului politic s-ar forma o breşă impunătoare, care ar putea fi ocupată de astfel de formaţiuni ca Partidul Socialiştilor, Partidul Regiunilor, Partidul Social Democrat sau de un eventual bloc electoral de stînga. În aceste condiţii, şansele respectivelor formaţiuni de a trece în Parlament ar deveni mult mai reale decît în prezent.

Există opinia că o eventuală retragere a lui Vladimir Voronin din politică ar putea favoriza şi un anumit grup de interese din PCRM. Este vorba despre cel mai influent grup din această formaţiune – cel condus de Mark Tkaciuk. Promovînd un lider al său, grupul respectiv ar putea prelua controlul total asupra partidului, ar exclude din lupta pentru putere orice oponent pe interior şi şi-ar consolida propriile poziţii. Acest grup ar ieşi în cîştig chiar şi în cazul în care rating-ul PCRM ar scădea comparativ cu cel pe care partidul îl are în prezent. Aceasta pentru că denumirea şi simbolurile formaţiunii oricum ar asigura un rezultat electoral destul de bun, ceea ce va crea un spaţiu de manevră apreciabil pentru partid în perioada postelectorală, nefiind exclusă nici chiar revenirea sa la guvernare într-o formulă sau alta. Potrivit unor informaţii neoficiale, în prezent în PCRM are loc o luptă dură pentru funcţia de preşedinte al formaţiunii, iar faptul că în această problemă nu s-a ajuns la un consens a determinat factorii de decizie din partid să amîne deja de două ori în ultimele două luni conferinţa republicană a PCRM, care urma să ia în dezbatere şi problema succesorului actualului lider al formaţiunii. Printre posibilele candidaturi la această funcţie se numără deputaţii Iurie Muntean, Artur Reşetnicov şi Anatolie Zagorodnîi. Cine va învinge şi, în genere, dacă se va ajunge la alegerea unui nou lider al PCRM în timpul apropiat, deocamdată nu e clar.

În acelaşi timp, merită de menţionat faptul că, chiar dacă posibila retragere a lui Vladimir Voronin din politică acum ar favoriza o anumită grupare din PCRM, în general, formaţiunea va avea de pierdut. Pe lîngă scăderea iminentă a rating-ului, nu trebuie trecute cu vederea nici posibilele scindări ale formaţiunii. Oricare dintre tabere ar învinge în lupta pentru funcţia de lider al PCRM, oricum vor fi nemulţumiţi, iar aceştia, cel mai probabil, vor pleca din partid, deoarece vor înţelege că nu au nici o şansă cu noua conducere.

Toate posibilele procese descrise mai sus ar putea determina schimbări majore pe arena politică a Republicii Moldova. De aceea, astăzi o bună parte a clasei politice este cu ochii pe Vladimir Voronin, înţelegînd foarte bine că de posibila sa plecare din politică ar putea depinde decisiv şi regulile de joc din continuare.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților