Comisia Unificată de Control (CUC) s-a reunit ieri pentru a continua discuţiile pe marginea includerii în agendă a întrebării iniţiate de către delegaţia Republicii Moldova cu privire la libera circulaţie a cetăţenilor în Zona de Securitate, transmite CURENTUL cu referire la un comunicat al delegaţiei R. Moldova în CUC.
Din partea delegaţiilor au mai parvenit propuneri suplimentare la acest subiect , pentru a redresa şi debloca situaţia creată în activitatea Comisiei, însă componenta moldovenească a argumentat încă o dată viziunea sa privitor la necesitatea organizării şi desfăşurării monitorizării Zonei de Securitate, care ar putea fi efectuată imparţial de către experţii Misiunii OSCE, Federaţiei Ruse şi Ucrainei.
În scopul găsirii unei eventuale soluţii optime pentru depăşirea blocajului în care se află CUC, delegaţiile vor mai examina suplimentar subiectul privind monitorizarea Zonei de Securitate, iar co-preşedinţii delegaţiilor în comun cu Misiunea OSCE şi reprezentanţii Ucrainei vor desfăşura o întrunire suplimentară pe acest subiect în oraşul Bender.
În pofida ultimelor evoluţii din regiune, delegaţia Republicii Moldova în CUC a făcut o adresare faţă de practica încălcărilor din partea structurilor de forţă transnistrene în Zona de Securitate şi anume ce ţine de reţinerea şi răpirea pe 29 noiembrie curent a căpitanului de poliţie Veaceslav Ghenciu, membrul grupului mixt de anchetă, din cadrul Inspectoratului de Poliţie în oraşul Bender.
„Acţiunile distructive menţionate confirmă încă o data propunerile expuse anterior de către participanţii operaţiunii de pacificare privind necesitatea efectuării unei monitorizări imparţiale a situaţiei curente în Zona de Securitate de către experţi internaţionali şi independenţi sub egida OSCE”, se spune în comunicat.
Adrian Platon