[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cu prilejul Zilei Sindicalistului la Chișinău se va desfășura Adunarea activului sindical al CNSM
4 Iunie

Activiști și membri de sindicat din ţară se vor întruni cu prilejul Zilei Sindicalistului în cadrul Adunării activului sindical al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) pentru a discuta despre situaţia social-economică din ţară, despre revendicările înaintate de Consiliul General al CNSM către autorități și măsurile întreprinse de Guvern în vederea realizării acestora, transmite CURENTUL.

La eveniment, care se va desfășura vineri, 5 iunie 2015, la ora 11.00, vor participa membrii Consiliului General al CNSM, președinții CITS, șefii structurilor care se află în subordinea CNSM. Totodată, la întrunire și-au anunțat participarea premierul Chiril Gaburici, președintele Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective (CNCNC), conducători ai ministerelor și reprezentanți ai patronatelor.

Amintim că CNSM a insistat repetate rânduri ca Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova să întreprindă măsuri concrete în vederea realizării unui șir de revendicări, menite să îmbunătățească nivelul de trai al populației.

Printre acestea se regăsesc: stabilirea salariului minim pe ţară în mărime de 50-60 la sută din salariul mediu pe economie, cu o ulterioară indexare a acestuia la nivelul indicelui preţurilor de consum; minimizarea fenomenului plăţii salariilor „în plic” şi a muncii” la negru”; neadmiterea introducerii cotei unice la impozitul pe venit a persoanelor fizice; neadmiterea majorării tarifelor la energia electrică şi la gazele naturale.

Ziua Sindicalistului se marchează anual de către sindicatele din Moldova la 7iunie. Aceasta zi a fost instituită după fuzionarea la 7 iunie 2007 a Confederaţiei Sindicatelor din Republica Moldova şi Confederaţiei Sindicatelor Libere din Republica Moldova „Solidaritate, în rezultatul căreia a fost creat un singur centru sindical naţional – Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM). În această zi se desfășoară un șir de activități tematice pe întreg teritoriul țării.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților