În cîteva zile se va împlini un an de la crearea Coaliției Pro-Europene (CPE) care conduce astăzi Republica Moldova, ceea ce este un bun prilej pentru a trece în revistă reușitele și nereușitele ei.
Prima concluzie care se impune în acest sens este că actuala Coaliție s-a dovedit a fi mai bună decît precedenta – Alianța pentru Integrare Europeană – minimum la un capitol și aici am în vederea asigurarea stabilității politice. Cu excepția a una sau două situații, Coaliția a acționat în unison, nu s-au înregistrat nici atacuri reciproce și nici alt fel de tensiuni. Și în relația cu opoziția, Coaliția a făcut de fiecare dată front comun, ceea ce a redus din impactul acțiunilor contestatarilor săi.
În planul integrării europene, succesele CPE sînt incontestabile. Astfel, s-a ajuns nu doar la parafarea Acordului de Asociere RM-UE, ci și la liberalizarea regimului de vize, iar în scurt timp va urma semnarea Acordului de Asociere RM-UE (pe data de 27 iunie). Adică, scopul major pentru care această Coaliție a fost creată – asigurarea continuării procesului de integrare europeană – a fost atins.
Totodată, primul an de activitate al CPE a fost marcat și de unele nereușite. În context, merită menționate protestele sindicaliștilor din educație sau, spre exemplu, eșecul negocierilor cu Fondul Monetar Internațional. Desigur, nimeni nu vorbește despre un eșec deschis, mai mult chiar și autoritățile, și FMI afișează un optimism oarecare, dar este evident că relațiile Moldovei cu cel mai important partener financiar extern sînt departe de perfecțiune.
Primul an de conducere al Coaliției a mai fost marcat și de tensionarea evidentă a relațiilor cu Rusia, dar și de o tot mai clară scindare a societății. În cel de-al doilea caz cuvîntul și l-a spus și așa-numita revoluție de catifea a comuniștilor, dar și acțiunile unor lideri regionali (Taraclia, Gagauzia), care au transmis mesaje clare că situația în teritorii se poate tensiona în orice moment. Coaliția a încercat să detensioneze situația și în relația cu Rusia, dar și în plan intern. Pînă la acest moment, s-a reușit evitarea exceselor (cu unele excepții), dar rămîne de văzut cum vor evolua lucrurile în continuare.
O mare problemă cu care s-a confruntat Coaliția în acest an a ținut de imagine. Astfel, chiar dacă la modul practic CPE s-a dovedit a fi mai eficientă ca AIE, imaginea celei de-a doua în ochii opiniei publice este mai bună, o dovadă în acest sens fiind și sondajele de opinie care arată că cetățenii cred în refacerea AIE după următoarele alegeri. În perioada rămasă pînă la finalizarea mandatului, CPE ar trebui să se gîndească serios cum înlătură lacunele înregistrate la acest capitol.
Aceste ar fi doar cîteva impresii și concluzii de ordin general despre activitatea CPE în primul an de la creare. În zilele următoare, cred că și Premierul, și Speakerul, dar și liderii partidelor de la guvernare vor veni cu ample rapoarte la temă. În baza lor, va fi posibil de făcut și alte concluzii, de aceea vom reveni la temă poate chiar în cadrul unei ample analize politice sau social-economice. Pînă atunci, nu ne rămîne decît să constatăm că Moldova e condusă deja de un an de o coaliție, care, cel puțin scopurile declarate public, le-a satisfăcut într-o mare măsură.
Dumitru Spătaru