[ X ]
[ X ]
[ X ]
Coraportorii APCE au solicitat autorităţilor de la Chişinău modificarea Constituţiei
26 Septembrie

Consiliul Europei va trimite în R. Moldova misiuni de monitorizare  a alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, 2014. Despre aceasta au vorbit coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care au susținut astăzi o conferință de presă pe marginea vizitei de documentare efectuate în R. Moldova în această săptămînă, transmite CURENTUL.

Coraportorul  Lise Christoffersen a spus că, misiunea de monitorizarea se va concentra în mod deosebit pe accesul echitabil la mass-media a tuturor concurenților  electorali.  În context, ea și-a exprimat îngrijorarea față de faptul că  nu există suficientă transparență vizavi de proprietarii instituțiilor mass-media.  De asemenea, a spus că, vor fi monitorizate atent și listele electorale, care începînd cu acest an sunt disponibile și în versiune electronică.

Lise Christoffersen și-a exprimat regretul că Parlamentul nu a reușit  adoptarea Legii privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale.

Coraportorii APCE au solicitat autorităților să înceapă modificarea art. 78 din Constituție, care se referă la alegerea Președintelui Țării.

„Ne exprimăm îngrijorarea că Constituția R. Moldova nu a fost modificată și, nemijlocit art. 78, care prevede alegerea Președintelui și sperăm că, după alegerile din acest an, se va purcede purcede la modificarea art. 78, pentru a evita un nou blocaj politic”, a precizat Lise Christoffersen.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, coraportorii au apreciat eforturile autorităților privind reformarea justiției și combaterea corupției.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților