[ X ]
[ X ]
[ X ]
Conducerea ţării a participat la Conferința internațională dedicată aniversării a 20 de ani de la adoptarea Constituţiei
8 Septembrie

Preşedintele Nicolae Timofti, premierul Iurie Leancă, speaker-ul Igor Corman şi preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, au participat la Conferința internațională dedicată aniversării a 20 de ani de la adoptarea Constituţiei Republicii Moldova, transmite CURENTUL.

„Constituția a marcat deschiderea Republicii Moldova către lumea civilizată din spațiul euro-atlantic, de care ne-am apropiat în acești 20 de ani, cu tempo-uri diferite, e adevărat, dar în mod progresiv și continuu. Sper ca, într-un viitor previzibil, Republica Moldova să reușească să-și consolideze potențialul intelectual și politic pentru a putea adopta, în colaborare cu Comisia de la Veneția, o nouă Constituție. Sper că nu e foarte îndepărtat acel moment”, a declarat şeful statului.

Totodată, premierul Iurie Leancă a vorbit şi despre provocările, pe parcursul anilor, în ceea ce privește Legea Supremă.

„Constituția este cea mai înaltă lege a țării, care stabilește limitele pentru autoritățile statului, rolul exact al Curții Constituționale, și care asigură protecția drepturilor omului. Constituția trebuie să fie respectată întotdeauna. Acesta este scopul nostru – de a stabili puterile Guvernului, de a delimita responsabilitățile puterilor în stat și de a garanta faptul că toate autoritățile publice acționează în strictă conformitate cu Legea Supremă. Doar atunci vom fi un stat cu adevărat democratic și numai atunci drepturile și libertățile cetățenilor vor fi realizate în mod eficient”, a afirmat Iurie Leancă.

La rîndul său, preşedintele Legislativului, Igor Corman, a remarcat că, în cele două decenii de la adoptare, legea fundamentală a trecut prin mai multe reforme constituționale, dar a păstrat intacte aspirațiile poporului nostru pentru o viață demnă și liberă.

Șeful Legislativului a felicitat corpul de judecători ai Curții Constituționale cu ocazia aniversării, mulțumindu-le pentru munca depusă și dorindu-le succes în îndeplinirea misiunii de a asigura realizarea principiului separării puterilor în stat şi respectarea responsabilităților statului faţă de cetăţean.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților