[ X ]
[ X ]
[ X ]
Conducerea Partidului Dreapta a lansat un apel public către autoritățile R. Moldova
28 Iunie

Partidul Unionist Dreapta a organizat azi un flashmob consacrat victimelor ocupației sovietice. Flashmob-ul a avut loc pe strada Alexandru cel Bun, 19 din capitală, unde conform organizatorilor în beciurile clădirii respective au fost terorizați românii basarabeni de către comuniști, transmite CURENTUL.

Participanții la flashmob au avut câteva pancarte pe care scria: „Noi nu uităm”, „28 iunie – Ocupația Sovietică: Genocid, Foamete, Deportări, Deznaționalizare”.

Conducerea partidului a lansat un apel public către autoritățile Republicii Moldova. Aceștea solicită: Declararea pe întreg teritoriul RM, prin lege, ca 28 iunie să fie declarată drept zi de comemorare a victimelor ocupației sovietice; Denunțarea de către autoritățile centrale a RM a pactului Ribbentrop – Molotov și aderarea RM la acordul interstatal pentru constituirea tribunalului internațional pentru investigarea crimelor comunismului; Inițierea Procuraturii Generale a procesului public contra crimelor comuniste în baza numeroaselor volume de mărturii documente de arhivă care au fost publicate care au fost prezente până în prezent cu scopul condamnări crimelor; Crearea Institutului de Investigare a crimelor comunismului care va desecretiza dosarele comunismului și va face publice numele celor care au comis crime pe teritoriul Basarabiei.

„În ziua de 28 iunie, exact cu 76 de ani în urmă, trupele sovietice au ocupat Basarabia. În legislația noastră nu există o stipulare care ar face referire pentru această zi. Cerem  instituirea acestei zile.  Am decis sa organizăm acest flashmob anume aici, pe str. Alexandru cel Bun, pentru că în beciurile acestei locații au fot împușcați români basarabeni . Au fost uciși oameni și nu cunoaștem nici astăzi numele celora care au contribuit la asemenea crime” , a declarat liderul Partidului Unionist Dreapta, Ana Guțu.

În acest context, participanții la flashmob au arătat cartonaș negru actualei guvernări, dar și cetățenilor RM cu referire la necunoașterea provenienței și faptul că aceștia încearcă să uite de unde vin.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților