[ X ]
Concluzie-şoc: Viaţa unui politician în Moldova durează în medie opt ani!
26 Ianuarie
foto: cosminvasile.wordpress.com

Viaţa politică a unui politician în Moldova durează în medie opt ani. La această concluzie a ajuns portalul www.tribuna.md, care a studiat cariera mai multor politicieni cunoscuţi în RM.

După cum relatează TRIBUNA, portalul scrie că, astăzi, în Republica Moldova practic nu avem politicieni care ar fi fost în politică de la începuturi (din timpul mişcării de eliberare naţională) şi pînă în prezent. „Exemplele lui Mihai Ghimpu şi a lui Ion Hadîrcă nu sînt relevante în acest sens, pentru că, la modul practic, ei au lipsit din marea politică mai bine de 10 ani (din 1998 pînă în 2009)”, notează sursa.

În opinia autorului, un exemplu cît de cît relevant este Vladimir Voronin, care face continuu politică de nivel înalt din 1993, iar un alt exemplu, dar cu unele rezerve, poate fi Dumitru Diacov, care este în marea politică din 1994, dar, totuşi, a trebuit să facă o pauză din 2001 pînă în 2005. „Cariera politică a unui alt lider ce ar fi putut fi invocat drept exemplu, Iurie Roşca, s-a rupt în 2009, deşi în cazul lui trebuie de menţionat că a reuşit totuşi să facă politică de nivel înalt circa două decenii. În rest, cariera politică a altor politicieni a fost destul de scurtă”, afirmă sursa citată.

Potrivit portalului, dacă facem o scurtă analiză a istoriei politice moderne a Republicii Moldova, vedem că acest termen mediu de opt ani este folosit pentru soluţionarea unor probleme personale sau de grup, după care politicianul dispare.

„Ştiind că viaţa politică este una scurtă, nici un politician nu se va gîndi la problemele ţării, ci doar cum aflarea lui în politică să-i asigure confortul pentru tot restul vieţii. Şi dacă vii cu asemenea planuri în politică, nu ai cum să ai şi rezultate pe măsura aşteptărilor poporului. Iar dacă nu ai rezultate, poporul, evident, te va sancţiona. Adică, avem un fel de cerc vicios: politicienii nu cred că cetăţenii le vor acorda mai mult timp în politică decît circa opt ani şi se străduiesc în această perioadă să-şi rezolve toate problemele, iar poporul, văzînd atitudinea politicienilor, se străduieşte cît mai repede să-i schimbe cu alţii. Şi acest cerc vicios îl pot rupe doar politicienii, schimbîndu-şi atitudinea, iar poporul va avea o reacţie pe potrivă. Atunci şi viaţa politică în Moldova va fi mai lungă”, mai notează www.tribuna.md.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților