[ X ]
[ X ]
[ X ]
Conceptul de reformare a Procuraturii a stîrnit discuții în Parlament, iar aprobarea a fost amînată
25 Mai

La ședința Parlamentului Republicii Moldova din 23 mai 2014 Grupul de lucru privind reforma Procuraturii a prezentat Conceptul de reformare a instituției vizate, însă deputații nu au reușit să-l aprobe, transmite Curentul.md

Conceptul prezentat este un ghid al măsurilor ce trebuie întreprinse în vederea reformării instituției Procuraturii, fiind startul la trei mari pachete de legi care urmează să fie elaborate și aprobate în acest sens.

Proiectul a fost prezentat de deputatul Andrian Candu (fracțiunea PD), după care deputații Valeriu Streleţ, Tudor Deliu (fracțiunea PLDM), Gheorghe Brega și Valeriu Munteanu (fracțiunea PLR) au intervenit cu mai multe întrebări și propuneri asupra Conceptului.

Deputatul Tudor Deliu a susținut că prin documentul propus spre dezbatere se încearcă o intervenție reformatoare în sistemul organelor procuraturii și că acesta ar trebui să fie votat în două lecturi, cu examinarea amendamentelor de către Comisia specializată, pînă la lectura a doua. Președintele Parlamentului, Igor Corman a menționat că grupul lucrează de mai mult timp, iar propuneri asupra Conceptului de reformare a Procuraturii trebuiau să fie depuse din timp.

Andrian Candu a declarat în cadrul ședinței Parlamentului că nu are împuternicirile să accepte sau să respingă anumite propuneri. ”Nu am dreptul moral și nici competență dată de grup să accept sau să refuz propunerile înaintate”, a spus Candu, cu referire la propunerea lui Tudor Deliu.

Deputatul Valeriu Streleţ a susținut importanța aprobării documentului propus, însă în viziunea fracțiunii pe care o conduce se vrea o reformă reală a Procuraturii. ”Această pledoarie în favoarea reformării Procuraturii merită tot sprijinul și este salutată de fracțiunea noastră, dacă  ne dorim să avem o reformă autentică, să nu avem o reformă de fațadă, cosmetică”, a declarat deputatul. Potrivit președintelui fracțiunii PLDM, mai multe entități au formulat pretenții cu privire la Concepția de reformă a Procuraturii, iar acestea ar trebui luate în considerare.

Gheorghe Brega a declarat că în prezent nu este rostul aprobării unei concepții atît timp cît pentru a merge mai departe este necesar de modificat Constituția. ”Punem carul înaintea boilor”, a spus deputatul.

După mai multe runde de dezbateri, Igor Corman a solicitat o pauză de trei minute, apoi a anunțat, uzînd de drepturile sale, amînarea examinării Concepției de reformare a Procuraturii pentru săptămîna viitoare, la o nouă ședință a Parlamentului.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților