[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comuniştii vor trimite o scrisoare specială Comisiei Europene şi vor sesiza Curtea Constituţională
31 Iulie

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) vor transmite în următoarele zile o scrisoare specială Comisiei Europene, după ce Guvernul şi-a asumat răspundere în faţa Parlamentului pentru 11 proiecte de lege. Anunţul a fost făcut de liderul PCRM, Vladimir Voronin, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite CURENTUL.

Potrivit deputatului comunist Igor Vremea, în cazul Guvernului Leancă, această procedură este una de natură neconstituţională.

„Respectivele acte au fost adoptate fără examinare adecvată. Adoptarea lor a generat promovarea unor interese ascunse, greu sesizabile de către societate. Au fost încălcate procedurile legale. Art. 120 din Regulamentul Parlamentului expres stipulează că în cazul cînd Guvernul asumă răspunderea, actul intră în vigoare la data publicării. Multe legi însă au alte termene, unele chiar şi peste un an vor intra în vigoare. Au instituit un conflict între legi. Guvernul a încălcat norma constituţională”, a menţionat Vremea.

La rîndul său, deputatul Oleg Reidman a adăugat că mai multe proiecte de legi din acest pachet nu au trecut expertiza anticorupţie. „Această expertiză trebuia să aibă loc înainte ca legile să ajungă în Parlament”, a spus parlamentarul.

În cele din urmă, comuniştii au anunţat că pregătesc mai multe proiecte de sesizări la Curtea Constituţională privind pachetul de legi asumat de către Guvern. „Vom face respectivele solicitări de expertizare a acestor acte. Vom sesiza şi organismele internaţionale pe marginea acestui caz”, a punctat deputatul Igor Vremea.

CURENTUL.md precizează că, pe 22 iulie 2014, Guvernul Leancă şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pentru adoptarea unui pachet din 11 legi, pe care deputaţii nu au reuşit să le voteze în actuala sesiune parlamentară primăvară-vară.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților