[ X ]
Comparaţie originală făcută de Igor Corman. Vezi cu ce a asemănat Speakerul procesul de integrare europeană!
20 Iunie

Procesul de integrare în Uniunea Europeană este ca şi triatlonul, care are mai multe probe, unde trebuie să dai dovadă nu doar de pricepere și aptitudini, dar și de multă rezistență. O declaraţie în acest sens Președintele Parlamentului Igor Corman a făcut la cea de-a III-a ediție a Forumului UE – Republica Moldova, care se desfășoară la Bălți, în perioada 19-20 iunie curent.

După cum relatează CURENTUL, în mesajul său adresat participanților la eveniment, Igor Corman a salutat organizarea celei de-a III-a ediții a Forumului la Bălți, „întrucît procesul de integrare europeană trebuie să fie înțeles și asumat atît la Chișinău, cît și în celelalte localități din țară și, în perspectivă, chiar și la Tiraspol”.

Potrivit Președintelui Parlamentului, evenimentul este unul binevenit, mai ales în ajunul semnării Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, contribuind la informarea cetățenilor privind avantajele procesului de integrare europeană.

Igor Corman a menționat că pregătirea pentru semnarea Acordului de Asociere și crearea Zonei de Liber schimb este prima etapă, după care va urma etapa de implementare și obținere a statutului de candidat, iar a treia etapă va fi demararea negocierilor de aderarea la UE. „La etapa în care sîntem și ținînd cont de contextul regional și că în toamna vom avea alegeri, avem de înfruntat mai multe provocări, care sînt interdependente. În pofida acestora, agenda noastră este clară: pe 27 iunie vom semna Acordul de Asociere, apoi îl vom ratifica în Parlament”, a declarat Președintele Parlamentului, exprimînd deschiderea și dorința autorităților de la Chișinău de a implica și regiunea transnistreană în același spațiu comun.

Igor Corman a mai spus că integrarea europeană este o garanție pentru respectarea drepturilor minorităților, iar acest lucru ar trebui înțeles și de unii politicieni de la Comrat.

Igor Corman a subliniat că Acordul de Asociere nu este îndreptat împotriva altor țări, precizînd că acesta este asemănător cu alte acorduri pe care le are Republica Moldova cu alte state. „Sîntem membri CEFTA, avem comerț liber cu țările CSI, inclusiv cu Rusia, tot așa precum, de exemplu, Serbia este membra CEFTA și are comerț liber cu UE și cu Rusia. Este important să continuăm dialogul, fiindcă interesul nostru este de a menține cooperarea cu partenerii tradiționali din est”, a mai declarat șeful Legislativului.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților