[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova se va reuni la Chișinău
17 Mai

Cea de-a 2-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova va avea loc la Chișinău, în perioada 18 – 19 mai 2016. Lucrările reuniunii vor fi deschise de copreședinții Comitetului Parlamentar, deputatul Mihai Ghimpu și europarlamentarul Andi Cristea, de Viceprim-ministrul Andrei Galbur, Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, precum și de șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, transmite CURENTUL.

În cadrul reuniunii vor avea loc un schimb de opinii între europarlamentari și deputații din Parlamentul Republicii Moldova cu privire la starea actuală a cooperării dintre UE și Republica Moldova, progresele înregistrate în implementarea agendei de reforme și evenimentele politice recente din țara noastră. Parlamentarii vor discuta despre reformele din domeniile justiției, combaterii corupției, administrației publice, respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale, precum și situația economică și financiară, electorală și cea din domeniul mass-media din Republica Moldova.

Un subiect aparte pe agenda discuțiilor îl va constitui cooperarea autorităților cu societatea civilă în implementarea agendei de reforme. De asemenea, va fi organizat seminarul ”Controlul parlamentar al procesului de integrare europeană în Republica Moldova”, cu participarea deputaților, europarlamentarilor și a partenerilor de dezvoltare.

După ședința Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova va fi adoptată declarația finală a celei de-a 2-a reuniuni, care va conține o serie de recomandări adresate autorităţilor Republicii Moldova și Comisiei Europene. Copreședinții Comitetului Parlamentar de Asociere, Mihai Ghimpu și Andi Cristea vor susține o conferință de presă miercuri, 18 mai, începând cu ora 15.00.

Potrivit programului, delegația Parlamentului European din cadrul Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova va avea întrevederi cu Președintele Parlamentului Andrian Candu, Prim-ministrul Pavel Filip, Viceprim-ministrul Andrei Galbur, Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Din componența delegației Parlamentului Republicii Moldova din cadrul Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova fac parte deputații Mihai Ghimpu, Igor Vremea, Iurie Leancă, Igor Dodon, Ion Balan, Oxana Domenti, Tudor Deliu, Victor Mîndru, George Mocanu, Sergiu Sîrbu, Andrei Neguța, Grigore Novac și Corneliu Padnevici. Delegația Parlamentului European este formată din eurodeputații Andi Cristea, Michal Boni, Norica Nicolai și Petras Auštrevičius.

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova se reuneşte de două ori pe an, la Bruxelles şi la Chișinău. Prima reuniune a forului a avut loc la Bruxelles, în perioada 21-22septembrie 2015.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților