[ X ]
Comisia pentru Situații Excepționale a Ministerului Sănătății s-a convocat în şedinţă. Iată ce a decis!
25 Februarie

Astăzi, a avut loc şedinţa Comisiei pentru Situații Excepționale a Ministerului Sănătății,  cu participarea specialiştilor Centrului Naţional de Sănătate Publică, Centrului Municipal de Sănătate Publică, Direcţiei Municipale de Sănătate, reprezentanţilor spitalelor republicane şi municipale. Membrii comisiei au examinat situaţia epidemiologică prin gripă, infecţii acute ale căilor respiratorii  superioare (IACRS), infecţii respiratorii acute severe (SARI), măsurile de control şi răspuns pentru sezonul 2014-2015,  în perioada de supraveghere (săptămâna 40/2014 – săptămâna  8/2015), transmite CUNENTUL.

La data de 24.02.2015, din săptămâna 40/2014, numărul cumulativ de cazuri de gripă a constituit 316, IACRS – 120805 şi SARI – 34501.  Din numărul total de bolnavi de gripă 36,4% sunt copii pînă la 15 ani. Cazurile de gripă sunt înregistrate în grupele de vîrstă: 0-4 ani – 48 (15,2%), 5-14 ani – 67 (21,2%), 15-29 ani- 57 (18,0%), 30-64 ani – 130 (41,1%) şi > 65 ani – 14 (4,4%).

Majoritatea cazurilor de gripă, IACRS şi SARI, înregistrate în republică,  sunt cazuri izolate, comunitare şi 6 focare de infecţii acute a căilor respiratorii superioare (or. Briceni, Liceul Teoretic nr.1 – 89 cazuri, r. Taraclia, satul Cairaclia – 22 în gimnaziu şi 30 în grădiniţă, or. Ceadîr- Lunga, unde se înregistrează infecţii respiratorii virale acute în rîndul copiilor şi personalului din 3 grădiniţe).

În săptămâna 08/2015 nivelul de îmbolnăviri prin gripă,  IACRS şi SARI a atins pragul epidemic; menţinerea acestei situaţii cu depăşirea pragului epidemic pe parcursul a cel puţin 3 săptămâni se apreciază ca perioadă epidemică.

Totodată, a fost adusă precizarea că toate 6 cazuri de deces, înregistrate până în prezent, au survenit ca urmare a adresării tardive după asistenţă medicală la medicul de familie, la persoane nevaccinate, şi din cauza complicaţiilor în asociere cu alte afecţiuni cronice concomitente. În comparaţie cu anul curent, în anul 2009 au fost înregistrate 47, iar în 2014 – 12 decese din aceleaşi cauze.

În scopul fortificării măsurilor de control și răspuns la gripă, infecții acute ale căilor respiratorii  superioare, infecții respiratorii acute severe, pentru reducerea riscului de infectare și răspândire a acestor infecții în teritoriul administrativ al Republicii Moldova, Comisia pentru Situații Excepționale a Ministerului Sănătății a decis:

1. Instituțiile Medico-sanitare vor asigura:

a) În cazul agravării situației epidemiologice, reprofilarea unor instituții medico-sanitare și/sau subdiviziuni și crearea condițiilor respective pentru spitalizarea bolnavilor.

b) Asigurarea cu medicamente, inclusiv preparate antivirale, consumabile și alte echipamente necesare îngrijirii medicale.

c) Reorganizarea activității instituții medico-sanitare în perioada de sporire a morbidității prin gripă, IACRS și SARI pentru acordarea asistenței medicale bolnavilor cu gripă, IACRS prioritar la domiciliu.

d) Intensificarea măsurilor de control și intervenție pentru perioada epidemică, prescrise în Ordinul MS nr. 366 din 30.10.2009 „Cu privire la măsurile de vigilenţă şi răspuns la pandemia cu noul virus gripal A(H1N1)”, Instrucțiunea metodică „Infecţia cu virusul gripal nou A(H1N1) (etiologia, epidemiologia, tabloul clinic, definiţia de caz standard, diagnosticul şi tratamentul)”.

2. Centrul Național de Sănătate Publică şi Centrele teritoriale de sănătate publică vor asigura:

a) Realizarea măsurilor de control, intervenție și răspuns pe parcursul supravegherii situației epidemiologice (până la săptămâna 20/2015), inclusiv în situații de sporire semnificativă a morbidității prin gripă.

b) Monitorizarea circulației virusurilor în punctele sentinelă prin investigarea de laborator și confirmarea tulpinilor în laboratorul internațional de referință.

c) Informarea permanentă a populației, în special copiii, părinții, profesorii despre măsurile de profilaxie a gripei și IACRS prin toate canalele mass-media.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților