[ X ]
[ X ]
[ X ]
Combaterea corupției este îngreunată de Parlament și Guvern, potrivit unui raport ADEPT
13 Mai

În Republica Moldova se informează despre reformele privind instituțiile din domeniul combaterii corupției, însă combaterea propriu-zisă este îngreunată de către Parlament și Guvern, se arată într-un raport trimestrial al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, transmite Curentul.md

Euromonitorul prezentat pe domeniul combaterii corupției prezintă informații generale despre obiectivele și realizările atinse în ultima perioadă de Centrul Național Anticorupție și Comisia Națională pentru Integritate, cu indicarea factorilor pozitivi și negativi.

În partea ce ține de problemele din domeniu, autorii raportului atrag atenția asupra faptului că Guvernul întîrzie în elaborarea mai multor acte normative și nu susține elaborarea documentelor de politici de aplicare în domeniu, iar necesitățile CNI sunt ignorate, deși capacitatea instituțională a acesteia este redusă. Cu titlu de exemplu se menționează despre un proiect de lege din 2013, depus la Parlament, care prevede norme ce ar îndepărta mai multe deficiențe din activitatea Comisiei.

Cu toate acestea, sunt enumerate și cîteva realizări, în special intentarea de către CNI a mai multe cauze de cercetare în privința judecătorilor, procurorilor, miniștrilor și deputaților, precum și intentarea mai multor cauze de către Centrul Național Anticorupție.

În ce privește Strategia Națională Anticorupție (SNA), în aproape jumătate din acțiunile întreprinse nu s-au putut constata decît un progres parțial și insuficient. Cauzele sunt deficiențele în implementarea sistemului de control intern, managmentul riscurilor, în implementarea mecanismului de declarare și control al averilor și intereselor, în controlul realizării hotărîrilor Curții de Conturi.

Din cauza problemelor puse în fața instituțiilor din domeniul combaterii corupției, raportul prezentat arată că potențialul impactului acțiunilor CNI și CNA este diminuat.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților