[ X ]
Codului Educaţiei al RM, votat de deputaţi în lectură finală
17 Iulie

Deputaţii au votat astăzi în lectură finală proiectul Codului Educaţiei al Republicii Moldova. Acesta vine să înlocuiască vechea lege a învăţămîntului adoptată în 1995, transmite CURENTUL.

Documentul stabileşte cadrul juridic al raporturilor legate de proiectarea, organizarea, funcţionarea şi dezvoltarea sistemului de educaţie din Republica Moldova.

Proiectul Codului Educaţiei are următoarele obiective de bază: asigurarea relevanţei studiilor la toate nivelurile şi promovarea învăţării pe tot parcursul vieţii; asigurarea legăturii cu piaţa muncii; reconceptualizarea sistemului de asigurare, monitorizare şi evaluare a calităţii în educaţie.

De asemenea, în Proiectul Codului se propune modernizării sistemului de învăţămînt în contextul integrării europene şi al Procesului de la Bologna, dezvoltarea competenţelor şi a standardelor educaţionale corelate cu cele europene, extinderea învăţămîntului obligatoriu pînă la vîrsta de 18 ani, astfel încît tinerii să finalizeze liceu sau să dobîndească o calificare profesională pînă la vîrsta legală de inserţie pe piaţa forţei de muncă; promovarea unor strategii de sporire a atractivităţii profesiei didactice şi a performanţelor resurselor umane.

Aplicarea prevederilor Codului Educaţiei va necesita mijloace adiţionale din bugetul de stat, dar costurile pot fi acomodate, dacă se păstrează ponderea cheltuielilor publice pentru educaţie la nivelul actual de 7-8% din Produsul Intern Brut.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților