Alegeri parlamentare din 30 noiembrie curent au fost libere şi parţial corecte. Despre asta au anunţat membrii Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CCALC) în cadrul unei conferinţe de presă, transmite CURENTUL.
Potrivit secretarului CCALC, Nicolae Panfil, stabilirea datei alegerilor cu mult timp înainte de începerea campaniei electorale a oferit anumitor actori politici şi lideri de opinie posibilitatea să desfăşoare acţiuni cu tentă electorală.
De asemenea, acesta a menţionat că unele surse mass-media nu au reflectat campania electorală echidistant, făcînd partizanat politic unor anumite formaţiuni. Mai mult, Nicolae Panfil a spus că şi în ziua alegerilor mai multe surse mass-media au manifestat un comportament părtinitor.
Secretarul CCALC a adăugat şi faptul că mai mulţi cetăţeni moldoveni din partea stînga a Nistrului nu au avut posibilitate să îşi exercite dreptul de vot din cauza inactivităţii Registrului Electronic al Alegătorilor. În context, Nicolae Panfil a specificat că au avut probleme şi persoanele cu dizabilităţi.
„Parlamentul trebuie să modifice legile necesare pentru asigurarea dreptului de vot al persoanelor cu dizabilităţi. Iar excluderea unui concurent electoral cu 3 zile înainte de alegeri denotă necesitatea adoptării unui cadru legal eficient pentru a asigura transparenţa finanţării partidelor”, a spus Nicolae Panfil.
La rîndul său, directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole, a declarat că, campania electorală din 2014 a fost una dinamică, cu multe evenimente şi cu aplicarea unor tehnologii inovative.
„Am văzut o activizare şi din partea societăţii civile. Dar mai avem de lucru la acest capitol. Oamenii sînt pasivi, nu participă la dezbateri. Ei decid pentru cine să voteze în urma unor emisiuni”, a conchis Ion Manole.
Adrian Platon