Pe 18 iunie curent, la Ministerul Economiei al Republicii Moldova a avut loc şedinţa ordinară a Comisiei Naţionale pentru Proprietatea Intelectuală (CNPI).
După cum transmite CURENTUL, şedinţa a fost prezidată de către preşedintele Comisiei, viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Christophe Bride, cu participarea membrilor CNPI, reprezentanţi ai AGEPI, Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerului Culturii, Academiei de Ştiinţe, Camerei de Comerţ şi Industrie şi Serviciului Vamal.
Astfel, în cadrul şedinţei CNPI au fost prezentate Raportul de monitorizare consolidat referitor la realizarea Planului de acţiuni pentru anii 2012-2014 privind implementarea Strategiei Naţionale în domeniul Proprietăţii Intelectuale pînă în anul 2020, Raportul de activitate al Observatorului respectării drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova pentru anul 2014, precum şi informaţii privind susţinerea brevetării în străinătate şi modalitatea de decernare a medaliilor OMPI.
De asemenea, s-a luat act de informaţia privind rezultatele activităţii de asigurare a drepturilor de proprietate intelectuală la frontieră în 2014 prezentată de Serviciul Vamal.
Totodată, în cadrul şedinţei a fost prezentat un raport privind modalitatea de valorificare şi asigurare a protecţiei asupra obiectelor de proprietate intelectuală, titular al cărora sunt autorităţile/instituţiile publice.
Membrii CNPI au luat act de informaţia prezentată de AGEPI privind cadrul legal, cadrul instituţional şi situaţia la zi în domeniul protecţiei indicaţiilor geografice (IG), denumirilor de origine (DO) şi specialităţilor tradiţionale garantate (STG) în Republica Moldova. S-a menţionat faptul că în Republica Moldova există un cadru normativ adecvat şi eficient privind asigurarea protecţiei IG şi DO, inclusiv ce ţine de asigurarea respectării drepturilor. Însă au mai rămas carenţe în procesul de înregistrare a acestora la nivel naţional, ceea ce face imposibilă protecţia lor la nivel internaţional şi european, în consecinţă aceste instrumente eficiente de promovare a exportului produselor autohtone de calitate, rămîn neutilizate. De asemenea, rămîne neexploatat potenţialul enorm al sistemului IG de dezvoltare rurală şi a agroturismului, de creare a noi locuri de muncă şi de stabilizare a forţei de muncă la sate, de perpetuare a tradiţiei şi în scop final, de promovare a imaginii ţării.
În rezultatul examinării tuturor subiectelor de pe ordinea de zi, Comisia Naţională pentru Proprietatea Intelectuală a evidenţiat următoarele recomandări:
Cristina Pendea