[ X ]
CNP: Programul de guvernare trebuie să fie consultat cu societatea civilă
4 Decembrie

Mai multe organizații active ale societății civile printre care Consiliul Național al ONG-urilor şi Consiliul Național pentru Participare au lansat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, un apel către partidele care vor forma coaliția de guvernare, transmite CURENTUL.

Societatea civilă susține că, înțelege și respectă votul exprimat de către cetățenii R. Moldova în cadrul alegerilor din 30 noiembrie 2014.

„Aceasta denotă aprecierea unei părți a electoratului pentru reformele începute sau promise, dar și îndoctrinarea unei părți a electoratului de propagandă străină și nemulțumirea unei părți importante a societății cu greșelile comise de partidele aflate la guvernare în perioada 2009- 2014”, susțin ei.

Potrivit acestora, în același timp, votul exprimat reprezintă încă un credit de încredere acordat pentru promovarea reformelor începute și pentru integrarea europeană.

Totodată, semnatarii acestui apel sînt ferm convinși că parcursul european al RM este unica direcție corectă în dezvoltarea țării. În context, ONG-urile vin cu mai multe solicitări la adresa partidelor care negociază coaliția de guvernare.

„Să formeze cît mai curînd o coaliție pro-europeană, informînd societatea periodic despre negocierile purtate pentru constituirea acesteia. Din negocieri să fie excluse funcțiile care conform naturii acestora nu presupun loialitate politică, care urmează a fi ocupate de profesioniști selectați în bază de merit în mod transparent și respectînd principiul egalității de gen. Să facă public imediat după finalizarea negocierii Acordul de constituire a coaliției de guvernare în varianta concretă, inclusiv anexele acestora fără secretizări”, se spune în apel .

La fel, societatea civilă cere coaliției de guvernare nou creată să-și asume prioritățile din programul de guvernare precedent și alte priorități necesare pentru a asigura parcursul european și de dezvoltare a țării.

„Coaliția de guvernare nou creată să intensifice eforturile pentru implementarea eficientă a tuturor reformelor inițiate în conformitate cu cele mai bune practici europene, în special: reformarea justiției, combaterea corupției și asigurarea funcționalității CNI. Să adopte în primele 100 de zile de mandat pachetul de legi promovate intens de societatea civilă în vara acestui an”, au subliniat reprezentanții societății civile.

În apel se mai spune că, noua coaliție de guvernare trebuie să asigure conform standardelor europene participarea societății civile la lucrare a deciziilor de interes public. „Programul de guvernare să fie consultat cu societatea civilă și în următoarele săptămîni să fie relansată comunicarea cu CNP și alte forme constituite ale organizațiilor societății civile”, se mai spun în apel.

În același context, societatea civilă a mai anunțat că, vor monitoriza cu atenție derularea procesului de negocieri și implementarea programului de guvernare și vor reacționa pe măsură la orice inconsecvențe sau abateri în implementarea reformelor.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților