Consiliul ONG-urilor Consiliul Naţional pentru Participare(CNP) a prezentat astăzi restanţele Coaliţia de guvernare pe final de mandat parlamentar, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite CURENTUL.
Reprezentanţii societăţii civile s-au referit, în context, la mai multe pachete de legi care nu au fost examinate şi adoptate de Legislativ.
Ei s-au referit la situaţia creată cu Legea 2%, care pune în pericol activitatea unor organizaţii neguvernamentale. “Unele ONG-uri vor muri, iar altele vor fi plătite în campania electorală”, a declarat Antoniţa Fonari, vicepreşedinte CNP.
O altă restanţă a guvernării, este legislaţia ce prevede cota de reprezentare a femeilor în partide pe listele electorale şi la guvernare. Potrivit specialiştilor, la alegerile parlamentare din 2005 au fost mai multe femei decît în 2010,iar la cele locale, în 2007 mai multe decît în 2011.
“Dacă nu va intra în vigoare cota pentru alegerile din toamnă, există riscuri că vor şi mai puţine femei în viitorul Parlament”, a subliniat Alexei Buzu, directorul Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare
Totodată, reprezentanţii societăţii civile s-au referit şi la ceea ce ţine de finanţarea partidelor în campania electorală, la pachetul de control al tutunului, la strategia anticorupţie, dar şi la cazul Curchi-Glorinal.
Membrii CNP susţin că toate aceste aspecte trebuie examinate, consultate şi adoptate decizii benefice pentru societate.
“Vrem să atenţionăm politicienii că şi-au luat angajamente şi trebuie să şi le asume prin fapte”, a menţionat Arcadie Barbăroşie, director executiv al Institutului de Politici Publice.
Membrii societăţii civile au spus că vor insista ca subiectele sus-menţionate să nu rămînă restanţe.
Kristina Gurez