[ X ]
CNP a explicat avantajele și dezavantajele „Legii 2%”, care urmează să fie aprobată
14 Iulie

Reprezentanții Consiliului Naţional pentru Participare, Consiliului ONG, Alianţei Anticorupţie și Coaliţiei Alegeri Libere şi Corecte au susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia au prezentat avantajele, dezavantajele și utilitatea Legii celor 2%, transmite CURENTUL.

Urmînd a fi introduse modificări în Codul Fiscal, conceptul ”Legii 2%” va permite persoanelor fizice şi juridice să direcţioneze pînă la 2% din impozitul lor pe venit către o entitate juridică, fie ea asociaţie obştească, fundaţie, instituţie, constituită în conformitate cu legea.

„Este un sistem prin care contribuabilii vor avea posibilitatea să decidă în mod direct modul în care va fi repartizată de către stat o parte din impozitul pe venit plătit de ei, iar beneficiarii vor trebui să corespundă anumitor criterii stricte: să prezinte certificat de utilitate publică, să raporteze în fiecare an despre modul de utilizare a banilor și să fie înregistrați în calitate de ONG timp de cel puțin doi ani”, a declarat președintele Consiliului ONG, Iuliana Cataragiu.

Potrivit grupului de ONG-uri, beneficiile acestei inițiative sunt multiple și se vor manifesta prin faptul că, anume contribuabilul va putea decide modul în care sunt cheltuiţi 2% din impozitul pe venit datorat, va fi creat un parteneriat între stat, cetățeni, organizații contribuind astfel la dezvoltarea societăţii civile, și totodată va exista o tranparență a politicii fiscale și bugetare.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare (CNP), Sergiu Ostaf, a menționat că această direcționare nu va costa nimic, ci reprezintă doar un avantaj privind cheltuirea banului public.

Odată cu instituirea acestei legi organizaţiile beneficiare să cheltuiască banii primiţi exclusiv pentru utilitate publică vor fi obligate să prezinte anual rapoarte cu privire la modul de cheltuire a banilor, astfel organizația va spori încrederea din partea populației.

La fel, s-a menționat și despre dezavantajele acestei legi, cea mai mare problemă fiind posibilitatea unei evaziuni fiscale, întrucît sancţiunea prevăzută pentru folosirea banilor contrar destinaţiei de utilitate publică, şi anume restituirea banilor în bugetul de stat, s-ar putea să nu fie suficient de descurajantă. Astfel, s-a propus să fie instituite măsuri severe pentru orice tentativă de spălare de bani.

Instituirea acestei legi, ar permite, în ultimă instanţă, fiecărui contribuabil să se simtă parte o procesului de cheltuire a banului public.

Conferința de presă s-a desfășurat în cadrul campaniei „Numărătoarea inversă a angajamentelor nerealizate ale Guvernării: 7 zile – 7 priorităţi”.

Amintim că, grupul de organizații nonguvernamentale au anunțat că vor organiza măsuri stradale în cadrul cărora vor aminti despre trecerea timpului și despre necesitatea aprobării neîntîrziate a unor legi. Va fi organizată o numărătoare inversă pentru fiecare proiect de lege neaprobat pînă în prezent, din pachetul celor șapte măsuri necesare, discutate pînă în prezent.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților