[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cît va mai rezista Vladimir Voronin?
21 Decembrie

Cred că nu există om interesat de politică care să nu-și fi adresat, cel puțin o dată, această întrebare în ultimul timp. Și aceasta nu din cauza vîrstei pe care o are liderul comuniștilor (73 de ani), cît a faptului că, în ultimul timp, el dă dovadă de o oboseală tot mai mare, iar formațiunea sa este într-un continuu declin de imagine și de rating.

În ultimii ani, de nenumărate ori a răsunat ideea că alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 vor fi ultimele pentru Vladimir Voronin. Se spunea că liderul PCRM pur și simplu nu poate pleca din politică în postura de învins, după ce a dominat-o ani buni de zile. PCRM însă nu doar că nu a revenit la putere ca urmare a alegerilor din 30 noiembrie 2014, ci și a înregistrat o scădere la care puțini se așteptau. În această situație, este absolut evident că revanșa liderului PCRM nu a avut loc și, prin urmare, el nu-și poate permite să plece din politică pe cal alb, așa cum și-a dorit.

Unii cunoscători spun că anume pornind de la acest considerent Vladimir Voronin a făcut după alegeri o tentativă de a se alia cu unele partide de centru-dreapta și de a crea o coaliție de guvernare. Cel puțin anume așa a fost tălmăcit de unii mesajul său precum că PCRM și-ar dori să prea conducerea unor instituții de stat importante. Însă mesajul său a rămas fără un răspuns clar, ceea ce iarăși creează probleme în plus pentru Vladimir Voronin.

Dar, chiar și în aceste condiții, sînt unele indicii care arată că Vladimir Voronin și-ar pregăti plecarea din partid. Astfel, alegerea lui Artur Reșetnicov în funcția de secretar executiv al PCRM a fost catalogată de unii experți drept începutul transferului de putere de la Vladimir Voronin către acesta, proces care ar urma să fie finisat la următorul Congres al formațiunii.

Mai mult ca atît, se pare că Vladimir Voronin a avut grijă ca, după plecarea sa, partidul să nu se scindeze. Folosindu-și întreaga influență și putere în partid, Vladimir Voronin practic i-a scos în afara formațiunii sau, cel puțin, a puterii de decizie în cadrul acesteia pe mai mulți politicieni ce ar fi putut prezenta pericol din acest punct de vedere. Astfel, el i-a pregătit terenul celui care-l va succeda în funcție.

Cel mai probabil, pentru a nu demoraliza echipa, Vladimir Voronin vă rămînea în fruntea PCRM pînă după alegerile locale generale din vara anului viitor. După care, iarăși, cel mai probabil, încheind cu succes misiunea „Succesorul”, se va retrage în funcția de Președinte de onoare al PCRM, încununînd astfel o carieră de succes de care nici un politician din Moldova nu a mai avut parte pînă acum.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților
  1. Frumoasa poveste de viaţă a cuplului Ţigănaş: S-au cunoscut la RTEC şi de 23 de ani lucrează doar împreună!
    Divers |
  2. 12,20 lei pentru un metru cub - noul tarif pentru gaze naturale. Moldovagaz a depus solicitarea la ANRE
    Business |
  3. Operațiune comună a ofițerilor CNA și ofițerilor din România pe o însușire istorică a 75,11% din patrimoniul deținut în cadrul SA ”Mioara” din mun. Bălți
    Social |
  4. Șeful diplomației, Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu secretarul de stat al ministerului afacerilor europene de la Stockholm
    Politică |
  5. Dorin Recean, de Ziua comemorării victimelor catastrofei de la Cernobîl: „Toată omenirea trebuie să fie consolidată pentru ca astfel de accidente să nu aibă loc niciodată”
    Social |
  1. Deputații cu cele mai mari venituri. Ana Racu: salariu, donații, diurne și moștenire
    Politică |
  2. 12,20 lei pentru un metru cub - noul tarif pentru gaze naturale. Moldovagaz a depus solicitarea la ANRE
    Business |
  3. PDCM cere guvernării să renunțe la un acord: Prezintă un șir de riscuri majore din punct de vedere al securității statului
    Politică |
  4. Dorin Recean, de Ziua comemorării victimelor catastrofei de la Cernobîl: „Toată omenirea trebuie să fie consolidată pentru ca astfel de accidente să nu aibă loc niciodată”
    Social |
  5. Operațiune comună a ofițerilor CNA și ofițerilor din România pe o însușire istorică a 75,11% din patrimoniul deținut în cadrul SA ”Mioara” din mun. Bălți
    Social |