[ X ]
[ X ]
[ X ]
Circa 10 mii de distincţii oferite de preşedinţii RM. Vezi care preşedinte a fost cel mai „darnic”!
23 Aprilie

De la proclamarea independenței Republicii Moldova şi pînă în aprilie 2014, preşedinţii ţării au acordat circa 10 mii de distincții de stat.

După cum relatează CURENTUL, primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a emis decrete prin care a decorat aproximativ 4000 de persoane.

Următorul președinte, Petru Lucinschi, a acordat circa jumătate din numărul de distincţii oferite de predecesorul său.

Sacul cu medalii nu a fost legat mult timp nici pe timpul guvernării lui Vladimir Voronin. Cel de-al treilea președinte al țării a semnat decrete pînă în ultima zi cît s-a aflat la cîrma statului, decorînd în timpul mandatului său peste 2000 de persoane.

În perioada interimatelor lungi, Mihai Ghimpu și Marian Lupu au chemat la ceremonii de înmînare a distincţiilor peste 1300 de cetățeni.

Nicolae Timofti, ales la 16 martie 2012, fiind cel de-al 4-lea președinte al Republicii Moldova, a decorat oameni de artă, angajați la companii private și de stat, oficiali străini și chiar pe fostul președinte interimar – Mihai Ghimpu. Președintele Timofti a conferit, conform datelor publicate, cel puțin 452 de medalii și titluri onorifice.

Diana Cebotari, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților