[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cine și cu cine va lupta în campania electorală
8 Iunie

Chiar dacă politicienii se vor strădui și în acest an să ne convingă că în campania electorală va avea loc o competiție a echipelor, programelor și ideilor, în realitate vom asista la un măcel între partide și lideri politici. Este o constatare care are la bază inclusiv declarațiile politice făcute pînă în prezent, dar și unele tendințe care se văd deja cu ochiul liber. De aceea, mai jos ne-am propus să analizăm situația principalelor partide din Republica Moldova din acest punct de vedere.

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), cel mai probabil va fi atacat cel mai mult de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și de Partidul Democrat (PD). Primul, fiind cel mai influent partid din tabăra democrată, înțelege foarte bine că, dacă și poate pierde puterea, atunci numai în favoarea PCRM, fie că acest partid va reveni la guvernare de unul singur, fie ajutat de unul sau două partide mai mici cu care ar putea crea o coaliție postelectorală de centru-stînga. Cu cît mai mic va fi scorul electoral al PCRM, cu atît mai mari șanse va avea PLDM de a aduna în jurul său o nouă coaliție de guvernare democratică.

În cazul PD, ecuația este mai simplă, cel puțin la prima vedere. PD își poate extinde bazinul electoral în mare parte din contul PCRM și se pare că aceasta este o componentă importantă a strategiei politice și preelectorale a democraților, o dovadă în acest sens fiind și anunțurile periodice despre trecerea a tot noi și noi comuniști în echipa PD. Există voci care afirmă că, după alegeri, e posibilă o coaliție PCRM-PD și această idee are dreptul la viață chiar dacă unii reprezentanți ai PD lasă să se înțeleagă că acest lucru este practic imposibil. Însă, chiar și așa, aceasta nu înseamnă că PD nu va continua să lovească în PCRM, căci, cu cît mai mic va fi scorul PCRM, cu atît mai mult acest partid va avea nevoie de suportul PD în perioada postelectorală, iar aceasta va oferi un vast spațiu de manevră democraților. După alegeri, chiar și dacă vor avea anumite supărări, comuniștii vor trebui să și le ascundă, dacă vor avea nevoie de PD, și liderii democrați, cel mai probabil, conștientizează acest lucru.

De asemenea, PCRM ar putea deveni ținta unor atacuri din partea partidelor exponente ale segmentului de electorat pro-românesc – în primul rînd, PLR și PL. Respectivul electorat este anticomunist prin definiție și în aceste condiții respectivele partide sînt într-un fel pur și simplu obligate să-i atace periodic pe comuniști pentru a fi la înălțimea așteptărilor alegătorilor lor.

Anumite probleme ar putea crea PCRM și micile partide de stînga, cum ar fi: Partidul Socialiștilor, Partidul Regiunilor, Partidul ”Renașterea”, Partidul Nostru sau Partidul Social Democrat. Aceste formațiuni înțeleg că, atîta timp cît PCRM domină stînga eșichierului politic, șansele lor sînt minime, de aceea vor face tot posibilul pentru ca electoratul respectivului partid să se dezamăgească de el și să înceapă să caute alternative.

Partidul Liberal Democrat din Moldova, cel mai probabil, va fi ținta atacurilor din partea practic a tuturor formațiunilor politice cît de cît importante și acest lucru este ceva normal în condițiile în care guvernarea este asociată puternic cu liberal-democrații. Este un lucru arhicunoscut că cea mai rapidă și eficientă cale de creștere a rating-ului unui partid este să lovească cît mai dur în guvernare, mai ales în condițiile cînd o anume echipă politică se află de ceva timp la putere și în societate s-a acumulat un nivel anume de nemulțumiri. Pe lîngă acest motiv care ține mai mult de teoria politică, mai există și unele motive de ordin practic. Astfel, PL a declarat deja deschis că ținta sa în campania electorală vor fi liberal-democrații. Liberalii sînt supărați pe PLDM în primul rînd pentru excluderea lor de la guvernare în primăvara anului 2013, iar în al doilea rînd pentru că îi consideră vinovați de sciziunea ce a avut loc în PL în aceeași perioadă.

Comuniștii înțeleg prea bine că, chiar dacă critică puterea în general, ținta lor trebuie să devină PLDM, care este forța e stă la baza întregii construcții guvernamentale. Cu cît mai mic va fi scorul electoral al PLDM, cu atît mai mari vor fi șansele comuniștilor de a reveni la putere de sine stătător sau împreună cu cineva.

Unele surprize PLDM le-ar putea avea și din partea PD, chiar dacă la moment ambele partide sînt împreună în coaliția de guvernare. Dacă e să privim lucrurile obiectiv, PD are interes direct în scăderea ponderii PLDM, deoarece astfel va apărea o oportunitate reală de a-și extinde bazinul electoral pe dreapta. Totodată, un asemenea joc ar fi și periculos pentru PD. Pentru că, cu cît mai mici vor fi șansele PLDM, cu atît vor scădea șansele unei noi coaliții de guvernare de centru-dreapta, iar aceasta ar putea împinge periculos PD în brațele PCRM, nefiind exclusă nici sufocarea ulterioară a democraților de către PCRM, care încă mai ține minte că, în mare parte din cauza acestei formațiuni, s-a aflat în opoziție ultimii cinci ani.

Partidul Democrat ar putea deveni ținta atacurilor din partea PCRM, aceasta fiind o ripostă a comuniștilor la hărțuirea continuă la care a fost supus din partea democraților în toți acești ani, pierzînd în rezultat deputați, aleși locali, dar și o mulțime de activiști. În plus, comuniștii înțeleg că, cu cît mai mult vor lovi în PD, cu atît mai mult își vor securiza flancul drept, care a fost în permanență în ultimii ani unul fragil și supus erodării, inclusiv sub influența democraților.

Lovituri dure PD le vor aplica și minimum două partide mici, dar destul de active – Mișcarea Antimafie și Partidul Regiunilor. Ambele nu ascund că principala lor țintă politică sînt democrații și se pare că nu au de gînd să scadă din turații.

Încă un cîmp de luptă democrații ar putea avea și cu PLDM, în cazul în care pacea dintre cele două partide aflate acum împreună la guvernare se va termina. PLDM avînd importante resurse administrative, financiare, umane și media, lupta respectivă ar putea acea consecințe destul de grave pentru PD.

Partidul Liberal, cel mai probabil, în calitate de oponent principal va avea Partidul Liberal Reformator. Ambele formațiuni luptă pentru un segment de electorat îngust și de rezultatul acestei lupte va depinde direct dacă vor ajunge sau nu în Parlament.

Unele atacuri în adresa liberalilor ar putea veni și partea PLDM, ca răspuns la acțiunile PL, dar și din partea PCRM, care este oponentul lor ideologic.

O situație similară este și în cazul Partidului Liberal Reformator, care, în primul rînd, va trebui să facă față luptei cu PL, iar apoi unor eventuale alte atacuri care vor veni din alte părți, dar, cel mai probabil, vor purta un caracter sporadic.

Despre comportamentul altor formațiuni politice mai mici se poate de judecat inclusiv prin prisma celor spuse mai sus, unde acestea au fost pomenite. Dar, cu titlu de concluzie, se poate de spus că fiecare partid politic important din Moldova, în această toamnă va fi nevoit nu doar să-și promoveze programele, ideile și echipele, ci și să deschidă minimum cîte două-trei fronturi de luptă suplimentare. Cine va ieși întreg și cu un rezultat bun din acest măcel, vom afla deja peste jumătate de an.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților