Este o întrebare la care încearcă să găsească răspuns şi unii politicieni, şi unii jurnalişti, şi unii analişti politici, dar şi unii alegători. Şi aceasta pentru că, vor unii sau nu vor, dar Partidul Liberal este printre primele patru-cinci formaţiuni politice ale ţării, de care depinde într-o măsură oarecare şi modul în care se aşează lucrurile pe eşichierul politic. Iar dacă mai adăugăm aici că de acest partid îşi leagă speranţele un important număr de alegători, atunci vedem că interesul de a afla răspuns la întrebarea respectivă este pe deplin justificat.
De nenumărate ori această întrebare a fost adresată şi lui Dorin Chirtoacă, şi liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, dar şi altor exponenţi ai acestui partid, însă de fiecare dată răspunsurile oferite au fost destul de vagi. În aceste condiţii, nu ne rămîne decît să presupunem în ce condiţii şi cînd orientativ s-ar putea produce acest eveniment, iar la moment există minimum trei scenarii care ar trebui luate în calcul.
Primul. Dorin Chirtoacă devin preşedinte al Partidului Liberal în tomna anului curent, în cadrul congresului anunţat deja de formaţiune. O atare evoluţie a situaţiei ar putea avea la bază două motive: Partidul Liberal Reformator, concurentul de bază al Partidului Liberal, reuşeşte să atragă în fruntea sa o personalitate marcantă, gen Ion Sturza, şi în acest caz liberalii, prin alegerea lui Dorin Chirtoacă în funcţia de preşedinte, ar echilibra cît de cît situaţia; Partidul Liberal, după efectuarea unor sondaje de uz intern, ar ajunge la concluzia că numai astfel îşi poate păstra intacte rîndurile înainte de alegeri şi obţine un rezultat onorabil.
Doi. Dorn Chirtoacă rămîne pe planul secund în alegerile parlamentare, dar este ales preşedinte al PL în cadrul unui congres extraordinar în ajunul alegerilor locale de la jumătatea anului viitor. Aceasta ar mobiliza într-un fel electoratul democratic din capitală şi l-ar determina să-l susţină din nou pe Dorin Chirtoacă la primăria capitalei. Actualul primar a declarat deja că intenţionează să mai candideze pentru un mandat, iar în condiţiile în care nemulţumirea locuitorilor municipiului Chişinău creşte cu fiecare zi, avansarea lui în fruntea PL ar fi o soluţie ce i-ar oferi un moment de respiro şi o nouă şansă.
Trei. Dorin Chirtoacă devine preşedinte al Partidului Liberal imediat după alegerile locale de la jumătatea anului viitor. Dacă el va pierde alegerile locale din 2015, pur şi simplu va fi scos din marea politică pentru mai bine de trei ani. Aceasta luînd în calcul şi refuzul la mandatul de deputat în toamna anului curent, sugestie făcută deja de Dorin Chirtoacă în repetate rînduri. Într-o eventuală astfel de situaţie, unica şansă a lui Dorin Chirtoacă de a face politică la cel mai înalt nivel va fi să preia conducerea PL şi să folosească postura de lider pentru a se menţine în atenţia electoratului de pe segmentul de dreapta al eşichierului politic.
La sigur liberalii iau în calcul toate aceste scenarii, dar posibil şi altele, iar la momentul potrivit vor adopta cea mai bună decizie. Nouă nu ne rămîne decît să aşteptăm şi să vedem care va fi aceasta.
Dumitru Spătaru