[ X ]
Chirtoacă, Greceanîi, matematica şi realitatea
21 Iunie

Peste o săptămînă, în Moldova vor avea loc din nou alegeri. De data aceasta nu în toată ţara, ci doar în circa jumătate din localităţi, inclusiv în municipiul Chişinău unde lupta se va da între liberalul Dorin Chirtoacă şi socialista Zinaida Greceanîi. Anume la alegerile din capitală aş dori să mă refer în rîndurile de mai jos.

Unii spun că Chirtoacă e ca şi ales pentru al treilea mandat, iar argumentul lor este strict matematic. Adică, ei adună cele peste 37% ale lui Chirtoacă din primul tur, cu cele peste 10% ale lui Nantoi, cu cele circa 3% ale lui Urechean şi cu cele peste 2% ale Monicăi Babuc. Astfel, matematic, Dorin Chirtoacă are peste 50% şi obţine al treilea mandat de primar consecutiv. Însă, aceasta e doar matematica, iar realitatea s-ar putea să fie cu totul alta.

Se ştie că o parte din alegătorii de dreapta sînt supăraţi pe Dorin Chirtoacă şi, în primul tur, au ieşit la alegeri numai pentru că au avut alternative. Nimeni nu garantează că în cel de-al doilea tur vor ieşi din nou la votare, mergînd pe formula „răului mai mic” şi, scrîşnind din dinţi, îl vor vota pe Chirtoacă numai pentru ca stînga să nu preia conducerea capitalei. În special, trebuie de luat în calcul faptul că mulţi dintre votanţii lui Oazu Nantoi sînt simpatizanţii Platformei civice „Demnitate şi Adevăr”, care a organizat în ultima perioadă ample proteste împotriva guvernării şi cu care Partidul Liberal, inclusiv personal Dorin Chirtoacă, au intrat în conflict direct cu doar o săptămînă înainte de alegeri. Vor reuşi aceşti oameni să depăşească supărarea faţă de Dorin Chirtoacă şi să-l voteze? Nimeni nu poate răspunde cu certitudine la această întrebare.

De asemenea, nu se ştie încă cum se vor comporta cei ce şi-au dat votul pentru Serafim Urechean sau pentru Monica Babuc. Aceştia ar putea să-l susţină pe Dorin Chirtoacă, dar, cu acelaşi succes, ar putea decide să boicoteze alegerile, sătuli de faptul că în ultimii ani au trebuit de fiecare dată să-l voteze pe liberal, alegînd răul mai mic, iar după alegeri nimereau din nou în opoziţie faţă de acesta.

Pe de altă parte, Zinaida Greceanîi poate conta cu fermitate pe voturile celor care în primul tur au susţinut candidaţii Partidului Comuniştilor şi Partidului Nostru. Ea anterior a făcut parte din PCRM şi votanţii tradiţionali ai acestui partid i-au acordat susţinerea lor în lupta pentru Primăria capitalei în 2005. Totodată, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi a declarat deja că o va susţine pe Zinaida Greceanîi în turul doi. Deci, adunînd voturile celor trei partide acordate în lupta pentru Primăria capitalei în primul tur, putem concluziona că Zinaida Greceanîi poate conta sigur pe circa 45% din voturile alegătorilor în turul doi.

Astfel stînd lucrurile mulţi ar putea spune că situaţia este cît se poate de clară şi nimeni nu-l va împiedica pe Dorin Chirtoacă să obţină al treilea mandat. Dar, trebuie luat în calcul şi absenteismul alegătorilor de dreapta. Dacă acesta va fi unul pronunţat, atunci cele 45% ale Zinaidei Greceanîi lesne se vor transforma în peste 50%.

Deci, matematica e bună, dar nu atunci cînd e vorba de politică. Or, experienţa alegerilor precedente, ne arată că realitatea mai tot timpul bate matematica. Şi aşa e firesc să fie.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților