[ X ]
Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei: Modificarea legislației va crea mai multe probleme
7 Mai

Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilității proiectului de Lege privind operarea unor modificări la legislație cu privire la conflictul de interese și la prevenirea și combaterea corupției, despre care spune că nu este bun și va crea mai multe probleme decît soluții, transmite Curentul.md

Proiectul respectiv propune instituirea interdicțiilor în privința unor persoane cu funcții în stat și aleși locali, precum și soților (soțiilor) acestora, să înregistreze sau să posede conturi, depozite sau alte proprietăţi în băncile străine, pe teritoriul altor state decît Republica Moldova; să procure sau să deţină cu titlu de proprietate hîrtii de valoare de orice tip, acţiuni sau cote sociale în întreprinderile străine nerezidente în Republica Moldova. La fel, se propune completarea Codului penal cu sancțiune pentru astfel de încălcări.

CAPC susține că proiectul dat nu  are o analiză fundamentală a condiţiilor ce au impus elaborarea proiectului, a nivelului de compatibilitate a normelor propuse cu legislaţia în vigoare, inclusiv o analiză a nivelului de compatibilitate cu anumite prevederi constituţionale cu privire la proprietate.

”Prin promovarea proiectului de lege se va duce la atingerea normelor constituționale cu privire la proprietate, precum și prevederilor din Protocolul 1 din Convenția pentru drepturile omului”, a spus Galina Bostan, Director CAPC, în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, sursa atrage atenția că, în cazul adoptării modificărilor legislative propuse, mai multe persoane vor fi nevoite, în timp scurt, să-și înstrăineze proprietățile de peste hotare, iar în caz contrar vor trebui să suporte consecințele pentru nerespectarea legii.

În opinia Centrului, inițiativa privind modificarea legislației cu privire la conflictul de interese și combaterii corupției nu este bună, iar votarea și aplicarea acesteia va crea mai multe probleme decît soluții. ”Inițiativa nu este bună. Este extrem de periculoasă pentru că se atentează la dreptul de proprietate. Ar fi trebuit să se acționeze în direcția identificării unui instrument ca CNI să contabilizeze proprietățile de peste hotare”, a mai adăugat Bostan.

CAPC notează că, dificultăţile întîmpinate de către autorităţi la controlul veniturilor şi proprietăţilor, precum şi la controlul intereselor personale, nu pot fi puse pe seama declaranţilor şi membrilor familiilor acestora, restricţionîndu-i în exerciţiul unui drept fundamental. Aceste dificultăţi pot fi remediate doar prin sporirea capacităţilor autorităţilor în controlul veniturilor, proprietăţilor şi intereselor personale ale agenţilor publici, precum şi în urmărirea penală ale infracţiunilor în domeniul vizat.

Diana Cebotari, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților