[ X ]
Cele mai recente evoluții ale proiectelor desfășurate în țările PaE, prezentate la Chişinău
15 Iunie

În perioada 15-16 iunie, în Republica Moldova se desfășoară cea de-a 14-a reuniune a Panelului Parteneriatului Estic în domeniul Managementului Integrat al Frontierei (MIF). La masa de discuții s-au reunit reprezentanții țărilor Parteneriatului Estic (Armenia, Bielorusia, Georgia, Republica Moldova, Ucraina, Azerbaidjan) și statelor membre ale UE, cât și oficiali din cadrul Comisiei Europene, transmite CURENTUL.

Delegația R.Moldova este reprezentată de Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Prezent la deschiderea ședinței, viceministrul Afacerilor Interne, Dorin Purice, și-a exprimat recunoștința către Uniunea Europeană pentru cooperarea excelentă cu țările membre PaE, în special suportul acordat și susținut în implementarea managementului integrat al frontierei, în conformitate cu standardele europene. Totodată, viceministru a pledat pentru o colaborare mai strânsă, ținând cont de provocările existente pe arena internațională, inclusiv cele ce țin de securitatea frontierelor și a criminalității transfrontaliere.
În cuvântul de salut, domnul Dorin Purice a făcut referire la Poliția de Frontieră din R.Moldova, care a înregistrat progrese semnificative în îndeplinirea standardelor și criteriilor europene, iar prezența EUBAM în regiune a favorizat procesul de preluare a celor mai bune practici în domeniul gestionării frontierelor.

Pe parcursul reuniunii, participanții vor aborda diverse aspecte privind elementele managementului integrat al frontierelor în țările Parteneriatului Estic, ce cuprind Centrele de cooperare polițienească, schimb de informații și practici, dar și prezentate cele mai recente evoluții ale proiectelor desfășurate în țările Parteneriatului Estic.

În acest sens, partea moldovenească a vorbit despre derularea proiectelor – pilot STRONGBOR (supravegherea frontierei verzi și albastre între Republica Moldova și Ucraina, consolidată prin introducerea patrulării comune) și Construcția punctului de trecere a frontierei operat în comun „Palanca” ( fluidizarea traficului rutier de tranzit prin eliminarea punctelor de trecere Maiaki și Udobne și efectuarea controlului pasagerilor, mijloacelor de transport și mărfurilor care intră pe teritoriul Republicii Moldova în PTF „Palanca”).

Mâine, 16 iunie, participanții vor efectua o vizită de familiarizare în punctul de trecere Leușeni-Albița, unde se vor informa despre activitatea Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal.

Precizăm că, Panelul Managementul Integrat al Frontierei (MIF) se desfășoară în cadrul Platformei multilaterale de cooperare nr.1 “Democrație, bună guvernare și stabilitate”. Preluarea celor mai bune practici în domeniul MIF de către statele membre ale Parteneriatului Estic a fost stabilită ca și inițiativă prioritară de către Comisia Europeană în anul 2009. Aceasta acordă țărilor Parteneriatului Estic asistență financiară și expertiză în domeniul MIF și se bazează pe un dialog politic și strategic între UE și cele 6 state membre ale Parteneriatului Estic.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților