[ X ]
CEDO a pus pe rol două cereri ale Partidului „Patria”
20 Martie

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pus pe rol două cereri ale Partidului „Patria”, care a fost exclus din cursa electorală a alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 pe motiv că a admis încălcări ale legislaţiei privind finanţarea partidelor în alegeri, transmite CURENTUL.

„În noiembrie 2014 autorităţile din Republica Moldova, încălcînd toate normele legale, au exclus din cursa electorală parlamentară Partidul Politic „Patria”. Zeci de mii de susținători și simpatizanți ai partidului, în cel mai cinic și abuziv mod, au fost privați de dreptul lor constituțional de a vota pentru preferința sa politică. Speranța acestor cetăţeni ai Republicii Moldova la o viață mai bună, prosperă și decentă a fost, pur și simplu, călcată în picioare”, se spune într-un comunicat de presă al formaţiunii.

Partudul afirmă că, „cu părere de rău, organele judiciare din Moldova, care s-au supus stăpînilor lor politici, au refuzat să-i restabilească Partidului Politic „Patria” drepturile încălcate, lăsînd mii și mii de membri şi susţinătorii de partid fără o protecție judiciară legală”.

„După o analiză minuțioasă a situației create Partidul Politic „Patria” a fost nevoit să se adreseze Curții Europene a Drepturilor Omului cu două cereri, în care pretinde încălcarea dreptului la alegeri libere și discriminare, precum și încălcarea dreptului la un proces echitabil, la prezumția nevinovăției și la proprietate. Potrivit informației expediate de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ambele cereri depuse de către Partidul Politic „Patria” au fost puse pe rol și se află în proces de examinare”, se spune în comunicat.

Partidul Politic „Patria” își exprimă speranța că „această instituție internațională reputată va ajuta Republica Moldova în întemeierea unui stat cu adevărat democratic și de drept, bazat pe principiile supremației legii”.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților