[ X ]
[ X ]
[ X ]
CEC nu consideră încălcare organizarea întrunirilor cu alegătorii
4 August

Înainte de alegerile parlamentare, partidele politice au început o amplă campanie de promovare organizînd mai multe întruniri cu alegătorii aflați în țară și peste hotare. În opinia unora, întrunirile cu alegătorii în afara campaniilor electorale sunt ilegale, iar acestea ar trebui stopate. Însă autoritatea electorală este de altă părere și susține că „organizarea întrunirilor cu alegătorii sunt perfect legale”, transmite CURENTUL.

Andrei Volentir, secretarul Comisiei Electorale Centrale, a explicat la solicitarea portalului nostru de ce întrunirile cu alegătorii nu se consideră încălcare.

„Aceste întruniri cu cetățenii sunt perfect legale, întrucît partidele politice pot și trebuie să aibă relații cu cetățenii care urmează să îi voteze. Întrunirile sunt legale atîta timp cît nu întrunesc elemente de agitație electorală și atîta timp cît nu folosesc slogane, panouri care să cheme la alegeri”, a explicat secretarul CEC.

În conformitate cu art. 47 din Codul electoral, cetăţenii Republicii Moldova, partidele şi alte organizaţii social-politice, blocurile electorale, candidaţii şi persoanele de încredere ale candidaţilor au dreptul de a supune discuţiilor libere şi sub toate aspectele programele electorale ale concurenţilor electorali, calităţile politice, profesionale şi personale ale candidaţilor, precum şi de a face agitaţie electorală în cadrul adunărilor, mitingurilor, întîlnirilor cu alegătorii, prin intermediul mijloacelor de informare în masă, prin expunerea de afişe electorale sau prin intermediul altor forme de comunicare. Agitaţia electorală se admite numai după înregistrarea concurentului electoral de către organul electoral.

În cazul întrunirilor, partidele se conduc de Legea cu privire la partidele politice.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților