„Comisia Electorală Centrală (CEC) a acordat și acordă o importanță deosebită relației sale cu mass-media, deoarece anume presa reprezintă rolul său vital în alegeri: informează alegătorii despre concurenții electorali, dar și întreg procesul electoral”. Declarația a fost făcută de vicepreședinta CEC, Rodica Ciubotaru, în cadrul conferinței internaționale științific-practică „Rolul mass-media în procesul electoral”, informează CURENTUL.
Rodica Ciubotaru a remarcat faptul că rolul mass-media se extinde și în afara perioadei electorale.
„În perioada dintre alegeri, reprezentanții mas-media informează despre noutățile în ceea ce privește tehnologiile informaționale în domeniul electoral, raportarea financiară a partidelor politice, îmbunătățirea procesului electoral și al legislație electorale. CEC pentru fiecare campanie electorală elaborează și adoptă un regulament privind reflectarea alegerilor în mass-media. Scopul acestui regulament este să asigure reflectare echitabilă, echilibrată și imparțială a campaniei electorale și presupune un anumit comportament atât de mass-mediei cât și de concurenții electoralei care se referă anume: la obligația și drepturile mass-media, publicitate electorale, timpi de antenă, organizarea dezbaterilor electorale”, a punctat ea.
Totodată, Rodica Ciubotaru a amintit și despre Codul de etică, pe care, în cadrul fiecărui scrutin, CEC îndeamnă concurenții electorali și reprezentanții mass-media să îl semneze și să-l respecte.
„Una dintre prevederile acestui Cod de etică este și responsabilitatea mass-media de a informa corect, publicul și alegătorii despre concurenții electorali. Alegerea cetățeanului depinde într-o marea măsură de buna informare, de gradul să de informare. În acest sens, informațiile care sunt furnizate cetățenilor trebuie să fie corecte, veridice și să informeze eficient despre tot procesul de votare. Rolul mass-media este ca un fel de educare a electoratului, deoarece cetățenii se informează: când și unde să voteze, importanța votului, secretul votului etc.”, a precizat Ciubotaru.
Vicepreședinta CEC a mai spus că informarea corectă a cetățenilor asupra desfășurării campaniei electorale și asupra procedurilor electorale constituie o componentă esențială a alegerilor libere și corecte.
„Libertatea de exprimare, pluralismul mas-media, autonomia editorială, profesionalism jurnaliștilor sunt recunoscute, în toate democrațiile, drept condiții pentru reflectarea corectă a campaniei electorale. Fluxul de informare echilibrat și liber influențează foarte mult alegerile cetățenilor, fiindcă fără informații suficiente cetățenii nu sunt capabili să stabilească anumite preferințe electorale. Oricât de diferite ar fi reglementările mass-media, în funcție de topurile ei, întotdeauna și oriunde așteptările publicului au fost, sunt și vor fi aceleași: așteaptă informații oneste, veridice, corecte și adecvate”, a mai spus Ciubotaru.
Andriana Cheptine