[ X ]
CEC a prezentat spre dezbatere publică proiectul Regulamentului privind finanţarea activităţii partidelor politice
4 Decembrie

Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat spre dezbatere publică proiectul Regulamentului privind finanțarea activității partidelor politice și a îndemnat societatea civilă să se pronunțe pe marginea acestuia. Dezbaterea se desfășoară astăzi cu participarea președintelui CEC – Iurie Ciocan, directorul de programe de la Asociatia Promo-Lex – Pavel Postică, director-adjunct al Institutului Național Democratic – Andrei Rusanovschi, dar experți și cetățeni, transmite CURENTUL.

Iurie Ciocan a declarat că prin acest regulament au fost stabilite criteriile de finanțare din bugetul de stat, dar și formele și modalitățile de raportare privind finanțarea partidelor politice.

“Marți, 8 decembrie, dorim să introducem în ședința CEC examinarea acestui regulament. Credem că este necesar să fie adoptat pînă la finele anului, astfel încît la 1 ianuarie beneficiarii să aibă un regulament clar. Nu vrem, să lăsam loc de interpretat și goluri neacoperite, deși e greu să faci o lege ideală”, a menționat președintele CEC.

Pavel Postică s-a referit la activitatea Promo-LEX în procesul electoral și contactarea cu alegătorii și a spus că, organizația pe care o reprezintă a susținut și va susține finanțarea partidelor politice din bugetul de stat.“Trebuie să ajungem la un numitor comun prin discuții și abordări constructive, cu implicarea tuturor celor din procesul electoral”, a subliniat el.

La rîndul său, Andrei Rusanovschi a menționat că provocarea cea mai mare a acestui Regulament este de a încuraja partidele de masă, finanțate de mulți oameni, cu sume mici.

“Este necesar să arătăm de ce partidele trebuie finanțate din bugetul de stat, oamenii nu înțeleg acest lucru. Fără partide politice nu poate exista democrație, iar finanțarea din buget înseamnă transparență și oferire de conținut formațiunilor politice, care în prezent sunt mai mult formă decît conținut”, a explicat expertul.

Regulamentul privind finanțarea activității partidelor politice prevede responsabilizarea membrilor și numărul membrilor activi; stabilirea mărimii cotizației de membru în registrul cotizațiilor; prezentarea constantă de către Ministerul Justiției a numărului de membri activi ai partidelor; completarea de c[tre partide a registrelor de donații; reglementarea recepționării donațiilor în numerar sau sub formă de bunuri sau servicii; stabilirea unei formule de calcul a alocațiilor, alocațiile stabilite de CEC fiind transferate lunar pe un cont bancar deschis de partid exclusiv pentru alocații. Totodată, acesta maiprevede că, donațiile sub formă cash nu pot depăși valoarea unui salariu lunar.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților