[ X ]
[ X ]
[ X ]
CEC a avertizat mai multe partide politice. Iată ce amenzi riscă!
18 August

Formațiunilor politice care nu s-au conformat prevederilor legale de prezentare a rapoartelor financiare la Comisia Electorală Centrală (CEC) li s-a dat un nou termen pentru a-și îndeplini obligațiunile, transmite CURENTUL.

Astfel, doar 27 de partide politice din cele 45 înregistrate la Ministerul Justiției (MJ) au prezentat rapoartele privind gestiunea financiară a formațiunii pentru primul semestru al anului 2016. Dintre cele care s-au conformat prevederilor legislației în vigoare, doar 19 au respectat termenele regulamentare, iar 8 au omis termenul stabilit de legiuitor și au prezentat raport cu întîrziere.

Totodată, la examinarea celor 27 de rapoarte, Comisia în limita competenței a constat că, acestea în mare parte corespund legii, însă, au fost constatate și unele neconformități în partea ce ține de respectarea caracterului complet al informației și corespunderea de întocmire a rapoartelor.

De menționat că, CEC a constatat că 4 partide au depășit suma donației de 75 mii lei, în legătura cu aceasta, Comisia va înainta către FISC un demers privind verificarea provenienței donațiilor.

În adresa formațiunilor care nu s-au conformat prevederilor legale de prezentare a rapoartelor financiare, CEC a venit cu o atenționare, dar și li s-a dat termen pînă pe 15 septembrie pentru a-și îndeplini obligațiunile.

Precizăm că, potrivit normelor legale, neprezentarea de către partidele politice a rapoartelor privind gestiunea lor financiară în termenul şi formatul stabilite de către Comisie, inclusiv prezentarea unor date incomplete în raport, se sancţionează cu amendă de la 300 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților