[ X ]
[ X ]
[ X ]
CEC a aprobat Regulamentul privind finanţarea activităţii partidelor politice
23 Decembrie

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat astăzi Regulamentul privind finanțarea activității partidelor politice, transmite CURENTUL. 

Potrivit preşedintelui CEC, Iurie Ciocan, aprobarea acestui regulament reiese din Legea privind finanţarea partidelor politice, adoptată anterior de Parlament.

„Partidele, în timp de 6 luni, trebuie să-şi aducă actele în concordanţă cu Regulamentul privind finanțarea activității partidelor politice”, a declarat Ciocan.

Hotărîrea respectivă va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Amintim că, Legea privind finanţarea partidelor politice a fost adoptată în lectură finală pe 19 martie 2015. Scopul proiectului de lege constă în stabilirea surselor și condițiilor de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale, dar și modalităților de raportare. Totodată, se pune accent pe mecanismul de supraveghere și control asupra finanțării partidelor politice și campaniilor electorale și măsurile de sancționare a încălcărilor legislației din domeniu.

O altă modificare importantă, care se regăsește în noua lege, prevede că partidele politice nu vor mai putea fi finanţate din bani proveniţi de peste hotare, iar în campaniile electorale concurenţii nu-și vor putea face publicitate, utilizând imaginile unor autorităţi sau persoane oficiale străine.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților