[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cea mai mare ratare a partidelor din Moldova
24 Iulie

În goana după putere, implicaţi în măceluri şi reglări de conturi reciproce, încercînd să scoată cît mai mult profit din politică, partidele din Moldova au comis o mare greşeală, care riscă să devină o catastrofă naţională – au admis degradarea morală a societăţii.

Astăzi, societatea moldovenească e bolnavă şi de acest lucru se poate convinge oricine care acceptă să iasă din birou, să arunce o privire în jur şi să constate trista realitate. Acei ce nu vor să iasă din birouri, e suficient să privească ştirile de la tv sau să le citească pe site-uri.

Ce avem noi astăzi: taţi care-şi omoară propriii copii, mame care-şi abandonează bebeluşii imediat după naştere, părinţi care pleacă cu sutele de mii peste hotare, lăsîndu-şi copiii în grija unor bătrîni, a unor rude îndepărtate sau a unor vecini, copii abandonaţi în orfelinate, copii vagabondînd pe străzi şi deja folosind substanţe narcotice, sate pustiite, jafuri în plină stradă etc. Acesta e tabloul real al Republicii Moldova, nu cel „desenat” de politicieni în timpul întrevederilor „de nivel înalt” pe care le au cu diferiţi oficiali de peste hotare, cărora li se spune că Moldova implementează reforme, oamenii trăiesc din ce în ce mai bine şi că mai trebuie doar puţin pentru ca ţara noastră să se alinieze standardelor de viaţă din Occident.

Politicienii vorbesc, cu treabă şi fără treabă, despre integrare europeană, integrare euro-asiatică, democraţie, reforme, drumuri bune, grădiniţe şi şcoli renovate, acces mai larg la medicină, majorări de salarii şi pensii, diminuări de tarife la unele servicii şi diminuări de preţuri la carburanţi, medicamente etc. Dar nimeni nu vorbeşte despre starea în care a ajuns societatea moldovenească, nimeni nu declară drept prioritate a sa, a partidului său, sănătatea morală a societăţii.

În timp ce politicienii se întrec în declaraţii frumoase despre prezentul şi viitorul Republicii Moldova, în timp ce se măcelăresc înde ei pentru a ajunge sau a se menţine la treuca puterii, societatea moldovenească moare. Oamenii continuă să plece din ţară cu sutele de mii, iar cei care rămîn aici sînt tot mai mult „îngropaţi” de sărăcie, alcoolism, disperare etc. Iar cînd depresia pune stăpînire pe ei în totalitate, pun mîina pe cuţite şi încep să-şi măcelărească propriii copii.

Şi nici măcar atunci cînd televiziunile, radiourile şi site-urile anunţă despre aceste grozăvii, politicienii nu se „autosesizează”, nu se lasă „sesizaţi” şi nu părăsesc zona de confort în care se află. În lumea lor perfectă, unde totul e bine şi frumos, nu este loc pentru asemenea cazuri tragice – asta e preocuparea plebeilor, care, în opinia lor, probabil, nu se deosebesc prea mult de animale.

Politicienii continuă să facă declaraţii frumoase despre viitorul prosper al Republicii Moldova…. Societatea moldovenească continuă să se degradeze, încet, dar sigur….

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților