În ultimul timp, tot mai des răsună ideea că Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) ar putea susţine protestul anunţat de Platforma civică „Demnitate şi Adevăr” pentru data de 29 noiembrie. De aceea, în rîndurile de mai jos voi încerca să fac o scurtă analiză a efectelor pe care le-ar putea avea un asemenea pas al liberal-democraţilor.
În primul rînd, ar fi de menţionat că un astfel de pas din partea PLDM ar putea comunica o amploare mult mai mare protestelor. Or, se ştie că PLDM are o ramificată structură teritorială, este bine organizat pe interior şi are o capacitate de mobilizare rapidă testată în timp. Nu o dată PLDM a reuşit, în timp record, să organizeze acţiuni publice cu participarea a zeci de mii de oameni. Desigur, acum disciplina internă şi organizarea în acest partid nu mai este cea de altă dată, dar oricum, din acest punct de vedere, PLDM rămîne o forţă care trebuie luată în calcul. Alăturarea PLDM protestelor Platformei DA ar putea face ca numărul celor ce vor ieşi în stradă să se dubleze, dacă nu chiar să se tripleze.
În al doilea rînd, o eventuală aderare a PLDM la protestele Platformei DA ar aduce un plus de organizare. Nu este un secret că unul din punctele slabe ale protestelor Platformei DA este slaba organizare şi acest lucru nu e de mirare, căci nici Platforma DA, nici cetăţenii care răspund apelului ei şi ies în stradă nu prea au experienţă de protestatari. În acelaşi timp, PLDM stă destul de bine la acest capitol, organizarea în public a acestei formaţiuni avînd la bază principiul teritorial, fiecare dimensiune partinică avîndu-şi propriii lideri.
În al treilea rînd, o eventuală aderare a PLDM la protestele Platformei DA ar aduce mai multă regulă la capitolul viziune, scopuri şi metode de atingere a acestora. În adresa Platformei DA nu o dată au răsunat critici că a scos oamenii în stradă fără a avea mesaje şi scopuri clar formulate, fără a şti prin ce metode şi la ce etapă pot fi atinse anumite obiective, fără a avea un plan de rezervă în situaţiile de blocaj ce apar în timpul protestelor etc. Din acest punct de vedere, PLDM stă mult mai bine, avînd o experienţă apreciabilă la capitolul dat.
În al patrulea rînd, dacă PLDM ar susţine protestele, ar apărea acea bază politică ce ar permite Platformei DA să se manifeste în cazul în care alegerile anticipate ar fi declanşate pînă cînd va fi constituit un nou partid pe valul protestelor din ultimele luni. Îndepărtîndu-se de guvernare, declarînd deschis că trece în opoziţie, PLDM a creat premisele necesare ce ar permite asocierea sa cu Platforma DA în eventualitatea unui scrutin parlamentar anticipat.
Dar, pe lîngă aceste aspecte, care, se pare, avantajează atît PLDM, cît şi Platforma DA, sînt şi aspecte ce le dezavantajează. În acest context, în special ar fi vorba de politizarea protestelor prin asocierea lor cu o anumită forţă politică, ceea ce Platforma DA nu-şi doreşte (cel puţin, asta reiese din luările de cuvînt ale liderilor Platformei, excepţie fiind trimiterile la posibila crearea a unui nou partid în baza ei), iar disocierile cu unioniştii şi cu anumite forţe politice, la care s-a recurs anterior, sînt o dovadă în acest sens.
De asemenea, ar fi de menţionat că, printr-o asociere acum, Platforma DA şi PLDM ar confirma indirect informaţiile precum că de la bun început au avut anumite înţelegeri şi că, la un moment dat, ar fi acţionat în comun.
Cam acestea ar fi de spus la tema dată. Însă, toate cele scrise mai sus pornesc de la nişte constatări pur teoretice. Cum vor proceda în realitate cei din Platforma DA şi din PLDM este greu de spus. Cel puţin, la această etapă.
Dumitru Spătaru