În cadrul unei emisiuni televizate, Valeriu Streleţ, care este acum preşedinte interimar al Partidului Liberal Democrat din Moldova, nu a exclus că Maia Sandu, ex-ministru al Educaţiei, ar putea prelua conducerea acestui partid. Astfel, s-a văzut clar că informaţiile neoficiale la această temă au la bază ceva real, aceasta fiind şi o dovadă că chestiunea respectivă nu a apărut din senin în spaţiul public. Aşa stînd lucrurile, am decis să fac o scurtă analiză a ceea ce s-ar putea întîmpla dacă Maia Sandu ar ajunge totuşi în fruntea PLDM.
În primul rînd, ar fi de menţionat că, dat fiind popularitatea de care se bucură Maia Sandu, poziţiile electorale pierdute de PLDM în ultima perioadă nu doar ar fi recîştigate, ci şi cucerite altele noi.
În al doilea rînd, venirea Maei Sandu în fruntea PLDM ar putea frîna posibilul exod (migraţie) a unor activişti PLDM spre alte formaţiuni. Despre noi posibile plecări din PLDM se vorbeşte intens în ultima perioadă, neoficial fiind pronunţate diverse nume. Nu este un secret că în astfel de situaţii de obicei migrează spre alte partide oportuniştii, cei care înţeleg că nu mai pot avea beneficii rămînînd în partid şi le caută în alte părţi. Creşterea popularităţii PLDM ca urmare a venirii Maei Sandu în fruntea formaţiunii i-ar face pe unii potenţiali transfugi să-şi revizuiască poziţia.
În al treilea rînd, venirea Maei Sandu în fruntea PLDM ar putea determina un val de aderări la acest partid, or personalităţi din diverse domenii şi-au exprimat în repetate rînduri admiraţia faţă de ea, iar unii chiar şi disponibilitatea de a o urma într-un eventual proiect politic.
În al patrulea rînd, venirea Maei Sandu în fruntea PLDM ar putea fi motiv serios pentru începerea discuţiilor privind constituirea unui front comun al acestui partid cu Platforma DA. Anterior, cei din Platforma DA au recunoscut că şi-ar dori un lider de talia Maei Sandu, iar acum, fiind în proces de constituire al propriului partid, ei ar putea decide că e mai simplu şi mai eficient să fuzioneze cu PLDM-ul condus de ex-ministrul Educaţiei.
În al cincilea rînd, venirea Maei Sandu în fruntea PLDM ar avea unele efecte şi asupra întregului eşichier de centru-dreapta. Or, va dispărea atît acea breşă ce s-a format în ultimul timp şi pe care ar fi putut să o ocupe eventuale noi proiecte politice, cît şi se va îngusta spaţiul de manevră al jucătorilor deja prezenţi pe acest segment de electorat, care vor fi nevoiţi să constate că acele condiţii de extindere ce apăruseră la un moment dat, acum, pur şi simplu, nu mai există.
Desigur, venirea Maei Sandu în fruntea PLDM ar putea genera şi alte efecte, însă şi cele enumerate sînt suficiente pentru a ne convinge că un singur om poate schimba radical datele problemei în politica moldovenească.
Dumitru Spătaru