[ X ]
Ce s-ar întîmpla dacă Traian Băsescu ar veni în politica moldovenească
17 Ianuarie

Am citit în aceste zile unele postări şi referinţe la o posibilă venire în politica moldovenească a ex-Preşedintelui României, Traian Băsescu, care pornesc de la anumite declaraţii anterioare precum că el au intenţiona să obţină cetăţenia Republicii Moldova, nefiind exclusă nici participarea sa în viaţa politică din stînga Prutului. Dat fiind această situaţie, mai jos vă propunem posibile scenarii care au la bază o posibilă venire a lui Traian Băsescu în politica moldovenească.

Primul posibil efect. În politica moldovenească va apărea un veritabil centru de atracţie pentru forţele unioniste, care ar fi capabil să le consolideze şi să le determine să acţioneze mult mai coordonat şi mult mai eficient. Traian Băsescu este un lider incontestabil pentru toţi exponenţii curentului unionist din Republica Moldova şi el ar fi în stare să-i determine pe aceştia să uite de disensiunile de ani de zile, manifestîndu-se ca o echipă omogenă.

Al doilea posibil efect. Traian Băsescu practic l-ar exclude din politică pe liderul celui mai important partid pro-românesc din Republica Moldova, Mihai Ghimpu (liderul Partidului Liberal). Acesta are deja o vîrstă, iar electoratul partidului său continuă să voteze PL dat fiind faptul că îl consideră cel mai reprezentativ şi cu cele mai mari şanse pe respectivul segment de electorat. Venirea lui Traian Băsescu în politica moldovenească ar schimba radical datele problemei, redirecţionînd votanţii tradiţionali ai PL.

Cît ar părea de straniu, dar ceea ce l-ar „omorî” politic pe Mihai Ghimpu, ar însemna o şansă în plus pentru prim-vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, primar general al municipiului Chişinău. Aceasta, desigur, dacă el va face front comun cu Traian Băsescu, devenind mîna dreaptă a acestuia. Astfel, Traian Băsescu ar  consolida electoratul unionist, pe care ulterior l-ar putea „moşteni”, Dorin Chirtoacă, dacă va deveni succesorul fostului lider de la Cotroceni în eventualul său proiect politic moldovenesc. Dacă nu va face parte din aceeaşi echipă cu Traian Băsescu, şansele lui Dorin Chirtoacă în politica moldovenească vor scădea dramatic.

Al treilea posibil efect. Venirea lui Traian Băsescu în politica moldovenească va spori atenţia liderilor europeni faţă de Republica Moldova. Aceasta pentru că ex-preşedintele României a stat mai mulţi ani la rînd la „masa bogaţilor” Europei, fiind exponentul celei mai influente formaţiuni politice europene – Partidul Popular European şi avîndu-i ca parteneri şi susţinători pe cei care şi astăzi decid soarta Uniunii Europene. Un efect secundar ar fi anihilarea parţială a Premierului în exerciţiu, Iurie Leancă, care, la moment, este considerat cel mai credibil partener al europenilor în Moldova. Cu siguranţă, el ar pierde această postură în favoarea lui Traian Băsescu, dacă acesta ar veni în politica moldovenească.

Al patrulea posibil efect. Venirea lui Traian Băsescu în politica moldovenească ar conduce la diminuarea considerabilă a electoratului Partidului Liberal Democrat din Moldova. În primul rînd, pentru că aripa dreaptă a acestui partid este una unionistă şi, dacă pînă acum nu putea vota PL din motive de reticenţă faţă de Mihai Ghimpu sau Dorin Chirtoacă, lesne ar putea vota pentru eventualul proiect politic al ex-liderului de la Cotroceni. În al doilea rînd, nucleul electoratului PLDM, care este unul pro-european şi care pînă acum vota acest partid deoarece se asocia cel mai mult cu integrarea europeană a Republicii Moldova, acum s-ar putea autoidentifica cu echipa lui Traian Băsescu.

Al cincilea posibil efect. Venirea lui Traian Băsescu în politica moldovenească ar putea consolida electoratul pro-Est din Republica Moldova şi fortifica poziţiile partidelor ce reprezintă interesele acestor votanţi. În primul rînd, e vorba de Partidul Socialiştilor şi de Partidul Comuniştilor. Se ştie deja că cel mai straşnic posibil scenariu pentru electoratul pro-Est din Republica Moldova este o eventuală unire cu România. Şi dacă pînă acum acest scenariu era mai mult de ordin teoretic, venirea lui Traian Băsescu în politica moldovenească ar putea fi percepută de electoratul pro-rus drept o intenţie serioasă de a-l traduce în practică. Iar cum procedează electoratul pro-Est în asemenea situaţii, nu este un secret. E suficient să răsfoim scurta istorie politică a Republicii Moldova pentru a face toate concluziile necesare.

Al şaselea posibil efect. Venirea lui Traian Băsescu în politica moldovenească ar face practic imposibilă orice coaliţie de guvernare de centru-dreapta, înclinînd balanţa în favoarea unor eventuale coaliţii de centru-stînga. Aceasta pentru că pentru partidele de centru ar fi un act de suicid politic o eventuală coaliţie cu echipa lui Traian Băsescu. Electoratul lor cu greu acceptă coaliţiile cu partide de centru-dreapta şi de dreapta, conduse de lideri politici autohtoni, dar e aproape imposibil de crezut că ar accepta o coaliţie cu un lider politic unionist, care a venit în politica moldovenească direct de la Cotroceni. În aceste condiţii, chiar dacă ar consolida dreapta politică în Moldova şi ar aduce mai multe voturi decît pot aduce actualii lideri ai acesteia împreună, Traian Băsescu practic ar exclude-o din orice posibilă ecuaţie postelectorală. Dacă, desigur, nu va acumula de unul singur suficiente voturi pentru a reprezenta guvernarea, ceea ce, cel puţin la acest moment, judecînd după structura electoratului moldovenesc, ţine de domeniul fantasticului.

Desigur, pot fi şi alte efecte de pe urma unei posibile veniri a lui Traian Băsescu în politica moldovenească, dar şi cele menţionate mai sus sînt suficiente pentru a ne face o viziune de ansamblu a situaţiei în cazul în care informaţiile vehiculate tot mai des în presa din stînga Prutului în ultimul timp vor deveni realitate.

Dumitru Spătaru              

Inapoi la arhiva noutaților