Mîne se împlinesc exact trei luni de cînd Platforma civică „Demnitate şi Adevăr” a demarat proteste non-stop împotriva guvernării, instalînd corturi în Piaţa Marii Adunări Naţionale. În această perioadă, au avut loc şi cîteva proteste de amploare în centrul capitalei, dar şi acţiuni de protest în unele centre raionale. Iar termenul de trei luni este un bun prilej pentru a face anumite bilanţuri.
În primul rînd, ar trebui luate în calcul revendicările de ordin social. Astfel, protestatarii au cerut în repetate rînduri anularea deciziilor privind majorarea tarifelor la energie electrică şi gaze naturale. În primă instanţă, ei au reuşit să determine factorii de decizie să suspende acţiunea acestor decizii, însă ulterior totuşi tarifele respective au crescut. E adevărat că, la gazele naturale, acestea au crescut cu mai puţin decît s-a decis anterior şi se poate de presupus că asupra acestei decizii şi-a lăsat amprenta protestele.
În al doilea rînd, ar trebui luate în calcul revendicările de ordin financiar-economic, iar la acest capitol principala solicitare a fost o anchetă obiectivă vizavi de ceea ce protestatarii (şi nu numai ei) numesc „furtul miliardului”. La moment e greu de spus dacă ancheta a fost (sau este) una obiectivă, dar au urmat anumite reţineri, fiind vorba şi de oameni de afaceri, şi de factori de decizie din sistemul bancar şi chiar de politicieni. Se poate de spus că aceste reţineri au fost un efect al protestelor, deşi există şi opinia că nimic în comun cu protestele ele nu au avut. Care dintre aceste opinii este cea adevărată, probabil, se va vedea în timp.
În al treilea rînd, ar trebui de luat în calcul revendicările ce ţin de domeniul agrar. Deşi reprezentanţii fermierilor continuă să se declare nemulţumiţi de atitudinea factorilor de decizie în raport cu ei, în special în ceea ce ţine de acordarea subvenţiilor, totuşi, s-a văzut o disponibilitate din partea autorităţilor de a le merge în întîmpinare. Această disponibilitate a manifestat-o atît Speakerul Andrian Candu, cît şi ex-Premierul Valeriu Streleţ, care au avut numeroase întrevederi cu asociaţiile de fermieri, în cadrul cărora au fost avansate diferite propuneri. Din acest punct de vedere, se poate de spus că protestatarii, dacă nu au obţinut o victorie clară la capitolul dat, cel puţin au determinat urnirea carului din loc.
În al patrulea rînd, ar trebui luate în calcul revendicările ce vizau demiterea unor oficiali. Aici ar fi de menţionat doar demiterea Guvernului şi demisia guvernatorului Băncii Naţionale. Însă, astfel de afirmaţii pot fi făcute doar cu mari rezerve. Or, protestatarii nu au cerut deschis niciodată demisia Guvernului (aceasta fiind mai degrabă o solicitare a PSRM şi PN, care au organizat şi organizează proteste în paralel cu Platforma DA). Totuşi, se consideră că unul din motivele neoficiale ce a stat la baza demiterii Guvernului Streleţ a fost anume dorinţa de a detensiona situaţia legată de proteste. În cazul lui Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM în exerciţiu, oficial a fost vorba de o demisie ca urmare a presiunilor politice exercitate asupra instituţiei. Neoficial, însă se consideră că, prin această mişcare, de asemenea, s-a dorit detensionarea situaţiei legate de proteste.
În al cincilea rînd, ar fi cazul să vorbim de revendicările de ordin politic. Aici, situaţia e puţin mai complicată (pentru organizatorii protestelor). Or, protestatarii nu au obţinut pînă acum (şi nu se ştie dacă, în genere, vor obţine) nici demisia in-corpore a puterii şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate, nici modificarea Constituţiei în Parlament în sensul revenirii la alegerea Preşedintelui ţării de către întreg poporul şi reducerii numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 71, nici demisia mai multor şefi de instituţii etc. Totuşi, în baza protestelor au apărut două grupuri de iniţiativă, care, în perspectivă, ar putea genera anumite efecte politice: primul intenţionează să formeze un nou partid, iar al doilea – să adune semnături pentru organizarea unui referendum de modificare a Constituţiei.
Cam acestea ar fi pe scurt efectele celor trei luni de proteste non-stop ale Platformei DA împotriva guvernării. Nu este exclus ca alte efecte să apară pe parcurs, căci Platforma DA a anunţat că nu renunţă la proteste. Care pot fi aceste efecte şi, în genere, dacă vor fi ele, la această etapă e greu de spus. Timpul va arăta…
Dumitru Spătaru