[ X ]
[ X ]
[ X ]
CCRM critică dur activitatea Administrației Publice Locale
27 Iulie

Curtea de Conturi a examinat Raportul Auditului conformității gestionării patrimoniului public în cadrul entităților publice din municipiul Chișinău și a relevat că Autorităţile Administraţiei Publice Locale (AAPL) nu a abordat sistematic administrarea patrimoniului proprietate publică locală, transmite CURENTUL.

Conform CCRM, astfel, nu au fost aprobate listele patrimoniului (ne)pasibil de privatizare și cel pasibil dării în arendă, locațiune, concesiune etc., ceea ce a limitat transparența și predictibilitatea procesului de administrare a patrimoniului public.

Consiliul Municipal Chișinău tergiversează adoptarea deciziilor cu privire la gestionarea bunurilor imobile, în consecință se încetățenesc relații de arendă neoficializate, și, implicit, nu se încasează venituri în bugetul municipal.

Tot acolo se mai spune că, AAPL continuă practica defectuoasă de privatizare și atribuire a bunurilor în arendă sau locațiune cu evitarea procedurilor de licitații sau concursuri.

AAPL (de nivelul I), timp de mai mulți ani, nu au prezentat registrul cadastral al terenurilor, ceea ce a generat raportarea neveridică a datelor cadastrului funciar la nivel de municipiul.

AAPL (de nivelul II) nu au asigurat identitatea datelor în diferite registre a documentației cadastrale, diferențele consemnate constituind circa 190 ha.

În Registrul bunurilor imobile nu au fost înregistrate bunurile proprietatea publică locală gestionate de către: entitățile economice – în valoare totală de 238,9 mil. lei; AAPL de nivelul I – în valoare totală de cca 69,5 mil. lei.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților