[ X ]
[ X ]
[ X ]
CCALC cere Parlamentului să adopte legea finanțării partidelor înaintată de CEC
3 Iunie
foto: alegeliber.md

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CCALC) solicită Parlamentului să adopte legea privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale în baza proiectului elaborat sub egida CEC, iar proiectul înaintat de fostul deputat Vlad Plahotniuc să fie respins, transmite Curentul.md

Reprezentanții Coaliției susțin că proiectul elaborat sub egida Comisiei Electorale Centrale este mult mai aproape de necesitățile actuale în domeniul finanțării partidelor în campania electorală.

”Sistemul de finanțare a partidelor în campania electorală este foarte primitiv în prezent și sunt posibile mai multe fraude”, a declarat Alexei Buzu, reprezentant CCALC.

Proiectul de lege impune mai multe reguli privind transparența încasărilor și cheltuielilor făcute de partide. Totodată, este inclusă finanțarea partidelor de la bugetul de stat, din banii publici.

”Sperăm că, dacă legea va fi adoptată, în campania electorală din 2014 să nu mai vedem donatori pensionari, miniștri, funcționari de stat care fac donații mai mari pe ultimii 2-3 ani”, a mai declarat Buzu.

Proiectul de lege a fost elaborat de către un grup de lucru, constituit din reprezentanţi ai 25 de instituții publice și non-guvernamentale, care, pe parcursul unui an, au sistematizat propunerile înaintate de acestea. Proiectul de lege a prevăzut modificarea a șapte acte legislative, și anume: Codul electoral, Legea privind partidele politice, Codul contravențional, Codul penal și cel de procedură penală, Codul fiscal și Legea Curţii de Conturi.

Activitatea de modificare în acest sens a legislației a făcut parte dintr-un amplu program de acțiuni în vederea reformării sistemului de finanțare a partidelor politice şi a campaniilor electorale, inclusiv conține reglementări privind alocarea contribuțiilor de la bugetul de stat pentru activitatea partidelor politice.

Proiectul de lege urmează a fi examinat în Parlamentul Republicii Moldova.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților