[ X ]
[ X ]
[ X ]
CC s-a expus în cazul ex-deputatului Valeriu Guma. Detalii!
20 Ianuarie

Imunitatea parlamentară nu are incidenţă asupra deputatului condamnat printr-o hotărîre de judecată definitivă şi irevocabilă, protecţia inviolabilităţii fiind epuizată în momentul trimiterii în judecată. Aceasta este hotărîrea Curţii Constituţionale cu privire la sesizarea ex-deputatului PCRM Grigore Petrenco, privind compatibilitatea statutului de condamnat al lui Valeriu Guma сu funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIX-a, transmite CURENTUL.

„Imunitatea parlamentară nu are incidenţă asupra deputatului  în cadrul procedurii de recunoaştere de către instanţele judecătoreşti naţionale a unei hotărîri de condamnare definitive pronunţate de instanţele judecătoreşti ale unui stat străin. În cazul condamnării pentru infracţiuni săvîrşite cu intenţie şi/sau condamnări la închisoare, privaţiune printr-o hotărîre judecătorească definitivă şi irevocabile, indiferent dacă a survenit înainte sau după validarea mandatului, deputatul este în situaţie de ilegibilitate, fiind incompatibil cu calitatea de deputat”, a explicat preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.

Prezenta hotărîre este definitivă şi nu poate fi supusă nici unei căi de atac.

CURENTUL.md aminteşte că: În luna aprilie 2013, Valeriu Guma a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România. Pe 13 februarie anul trecut, Guma a părăsit PDM şi a renunţat la mandatul de deputat.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților