[ X ]
[ X ]
[ X ]
CC: „Membrii guvernului demisionar pot deţine şi funcţia de deputat”. Iată în ce condiţii!
24 Iunie

Membrii guvernului demisionar pot deţine şi funcţia de deputat pînă la depunerea jurămîntului de către membrii noului guvern. O hotărîre în acest sens a fost pronunţată astăzi de Curtea Constituţională (CC) după examinarea unei sesizări privind incompatibilitatea funcției de membru al Guvernului și cea de deputat, transmite CURENTUL.

„Situaţia de incompatibilitate pentru persoanele alese în funcţia de deputat în Parlament apare după caz: pentru persoanele nou alese – din momentul validării mandatului de deputat de către CC; pentru deputaţii aflaţi în exerciţiul funcţiei – din momentul intrării în exerciţiul unei alte funcţii retribuite sau a survenirii altor situaţii de incompatibilitate în condiţiile legii. Pînă la expirarea termenului prevăzut de lege pentru încetarea situaţiei de incompatibilitate, deputatul va opta între mandatul de deputat şi funcţia care generează incompatibilitatea, demisionînd din una din funcţii. În cazul prezentării cererii de demisie din funcţia de deputat de deputatul aflat în situaţie de incompatibilitate, mandatul de deputat încetează în momentul depunerii cererii. Dacă starea de incompatibilitate continuă să existe la expirarea termenului prevăzut de lege, deputatul este considerat demisionat de drept din funcţia de deputat. Mandatul de deputat încetează de drept la data expirării termenului legal stabilit în vederea înlăturării situaţiei de incompatibilitate. Demisia se aduce la cunoştinţa Parlamentului, care declară mandatul vacant. La constituirea noului Parlament, în cazul alegerii membrilor în exerciţiu ai guvernului demisionar în funcţia de deputat, aceştia pot cumula funcţiile pînă la data depunerii jurămîntului de către membrii noului guvern”, a declarat preşedintele CC, Alexandru Tănase.

Totodată, Curtea a declarat neconstituţional aliniatul 2 al articolului 5 din Legea privind statutul deputatului în Parlament, potrivit căruia „În cazul în care deputatul se află în unul din cazurile de incompatibilitate şi nu a depus, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, cererea de demisie din funcţia incompatibilă cu mandatul de deputat, după expirarea acestui termen este suspendat de drept din funcţia incompatibilă”.

De asemenea, CC a adoptat şi o adresă Parlamentului prin care organul legislativ este chemat să reglementeze toate situaţiile de incompatibilitate pentru alte funcţii elective.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților