[ X ]
[ X ]
[ X ]
CC: Limitarea dreptului de acces la informație privind corespondența Agentului Guvernamental cu CEDO contravine Constituţiei
18 Mai

Limitarea dreptului de acces la informație privind corespondența între Agentul Guvernamental şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și privind dosarele pe care Agentul le are în procedură, contravine Constituţiei. O hotărîre în acest sens a fost pronunţată astăzi de Curtea Constituţională, transmite CURENTUL.

Precizăm că, Asociația ”Juriștii pentru drepturile omului” se află într-un proces de judecată cu Ministerul Justiției la acest subiect. Prin urmare, Asociația a ridicat această excepție de neconstituționalitate în fața CC, prin intermediul judecătoriei Buiucani, în martie 2016.

„Norma contestată instituie restricţii excesive la informaţia aflată în posesia agentului guvernamental şi nu permite individualizarea categoriilor de informaţii care urmează să fie restricţionate publicului. Astfel, norma contestată nu asigură un just echilibru între dreptul de acces la informaţie şi protecţia drepturilor altor persoane”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.

În acest context, CC a declarat neconstituţional art. 10, alin. (4) al Legii cu privire la agentul guvernamental. De asemenea, Curtea a emis o adresă Parlamentului prin care recomandă deputaţilor să opereze modificări în această lege.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților