[ X ]
[ X ]
[ X ]
CC a declarat neconstituțională o hotărîre adoptată recent de Parlament
16 Iulie

Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțională Hotărârea Parlamentului nr. 140 din 3 iulie 2015 privind numirea Ecaterinei Burlacu în funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului. Aceasta după ce la 10 iulie 2015, deputatul liberal Anatol Șalaru a depus o sesizare ce avea ca obiect această decizie a Legislativului, transmite CURENTUL.  

Audiind argumentele părţilor și examinînd materialele dosarului, Curtea a menționat că la baza statului de drept, consacrat de articolul 1 alin. (3) din Constituţie stă principiul legalităţii.

În contextul celor menționate, Curtea a constatat că, la numirea în funcție a Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, Parlamentul nu a respectat prevederile legale referitoare la condițiile care urmează a fi întrunite de către candidat, acţionând contrar principiului statului de drept, consacrat de articolul 1 alin. (3) din Constituție.

CC a subliniat rolul major pe care îl are Avocatul Poporului pentru garantarea efectivă a drepturilor omului, dar și imperativul respectării condițiilor legale de către persoană chemată să ocupe această funcție importantă pentru protecția drepturilor și a libertăților fundamentale.

În concluzie, Curtea a îndemnat Parlamentul să acționeze în spiritul legalității și cu prudență în selectarea, evaluarea și numirea candidaților pentru funcția de Avocat al Poporului. Numirea unei persoane într-o funcție care presupune garantarea drepturilor și libertăților fundamentale și respectarea legilor nu poate fi viciată de chiar nerespectarea dispozițiilor legale prevăzute pentru aceasta.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților