Curtea Constituţională (CC) a respins sesizarea privind controlul constituționalității articolului 153 din Codul Educației, depusă de deputaţii din fracţiunea parlamentară a Partidului Socialiştilor (PSRM), transmite CURENTUL.
„Se respinge ca nefondată sesizarea şi se recunoaşte constituţional art. 153 din Codul Educaţiei”, a declarat preşedintele CC, Alexandru Tănase.
Potrivit autorilor, articolul invocat contravine Constituţiei şi Codului Muncii. „Dreptul la muncă s-a aplicat într-un mod discriminatoriu”, a spus deputatul socialist Vasile Bolea.
La rîndul său, ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a afirmat că odată cu intrarea în vigoare a noii legi, toţi directorii instituţiilor de învăţămînt publice au fost puşi în situaţii egale.
„Termenul nedeterminat a fost modificat încă în 2002, dar nu a fost un mecanism de implementare a acestei legi. Aceştia pot participa la concurs şi în consecinţă vor fi reînvestiţi în funcţie dacă vor cîştiga acest concurs. Egalitatea şi nediscriminarea nu se echivalează cu uniformitatea. Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, toţi directorii sunt puşi în situaţii egale”, a conchis Maia Sandu.
CURENTUL.md precizează că, potrivit articolului 153 din Codul Educaţiei, care a intrat în vigoare pe 23 noiembrie 2014, contractele individuale de muncă ale directorilor instituţiilor de învăţămînt publice, cu excepţia celor din învăţămîntul superior, de la numirea cărora în funcţie au trecut mai mult de 5 ani încetează de drept la data expirării a 4 luni de la intrarea în vigoare a prezentului cod. În termen de cel mult 6 luni de la data încetării contractelor individuale de muncă, autorităţile cu competenţe legale de numire în funcţie vor organiza concursuri de ocupare a posturilor de director devenite vacante.
Adrian Platon