[ X ]
CAPC: Modalitatea rambursării „miliardului furat” este inechitabilă și injustă în raport cu cetățenii RM
18 Iulie

Proiectul Legii privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat nr. 807 din 17.11.2014 și nr.101 din 01.04.2015 este inechitabil și injust în raport cu cetățenii Republicii Moldova. Concluzia se conţine într-un raport al Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care a expertizat acest document, transmite CURENTUL.

În raportul de expertiză s-a arătat că nota informativă nu conţine o argumentare suficientă a necesităţii și oportunităţii normelor din proiect, avînd în vedere importanța socială, politică și juridică a unui asemenea proiect de lege.

„Aşa fiind, proiectul de lege nu corespunde condiţiilor generale obligatorii ale unui act legislativ, care stabilesc că orice act legislativ are ca obiectiv apărarea drepturilor, libertăţilor, intereselor legitime ale cetăţenilor, egalitatea şi echitatea socială”, se spune în raport.

Totodată, în raportul de expertiză s-a arătat că la momentul depunerii proiectului de act legislativ spre dezbateri, erau lipsă expertizele juridice, anticorupție, economice, financiare, ştiinţifice.

De asemenea, potrivit CAPC, nota informativă nu conţine o fundamentare economico-financiară, deşi aceasta era necesar, întrucît proiectul presupune cheltuieli financiare majore.

„Este vorba despre emisiunea obligaţiunilor de stat pentru a rambursa suma de 13,5 miliarde de lei, rămasă restantă după dispariţia miliardului şi lichidarea Băncii de Economii, Unibank şi a Băncii Sociale. La fel, autorul nu efectuează nici un calcul în privința dobînzii anuale de 5%, prevăzută în proiect, la suma nominalizată. Or, potrivit unor calcule elementare, dobînda respectivă reprezintă circa 678 milioane de lei pe an, fără a lua în calcul şi plata sumei de bază”, se mai menţionează în raportul CAPC.

Mai mult, CAPC susţine că, proiectul de lege nu poate fi examinat în grabă de către Parlament.

„Biroul permanent al Legislativului trebuie să verifice dacă este argumentată și justificată urgența sau prioritatea examinării proiectului de lege înaintat de Guvern. Nici nota informativă la proiect nu conţine argumente, care ar justifica examinarea lui în mod prioritar. Trebuie de ținut cont că urgentarea procesului creează dificultăţi în examinarea şi avizarea proiectului. Nefiind acordat timp suficient, avizarea devine o simplă formalitate”, se mai punctează în raport.

Potrivit CAPC, din textul proiectului şi aplicarea ulterioară a acestuia rezultă expres prejudicierea intereselor (drepturilor, libertăţilor) cetățenilor sau chiar prejudicierea interesului public.

„Modalitatea rambursării propusă de autor prin acest proiect de lege este inechitabilă și injustă în raport cu cetățenii Republicii Moldova. Respectiv, această modalitate de rambursare ar trebui să fie analizată și eventual propusă doar în cazul în care vor fi epuizate toate opțiunile legale posibile”, conchid experţii CAPC.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților