[ X ]
CAPC despre două legi asumate de Guvern: Am identificat mai multe elemente de coruptibilitate
5 Septembrie

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a depistat mai multe elemente de coruptibilitate în două legi asumate de Guvern în faţa Parlamentului. Despre aceasta au vorbit experţii CAPC în cadrul unei conferinţe de presă. 

După cum transmite CURENTUL, este vorba de proiectul Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Codul fiscal; Legea cu privire la gaj) şi proiectul legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Legea instituţiilor financiare, Legea cu privire la gaj)”.

Potrivit expertului Mariana Kalughin, aceste proiecte nu sînt suficient justificate.

„Nota informativă nu conţine o analiză fundamentală a condiţiilor ce au impus elaborarea proiectului. Mai mult, unele reglementări propuse prin proiect nu sînt justificate de autor. Proiectul nu este fundamentat economico-financiar. Potrivit autorului, implementarea proiectului nu presupune cheltuieli financiare. În fapt, extinderea funcţiilor Băncii Naţionale a Moldovei şi ale Ministerului Justiţiei prin complementarea cu atribuții de depozitar central va necesita personal calificat suplimentar şi investiţii infrastructurale, astfel fiind necesare şi cheltuieli suplimentare”, a declarat aceasta.

Mai mult, expertul CAPC susţine că prin aplicarea ulterioară a proiectului ar putea fi prejudiciate interesele anumitor persoane.

„Unele modificări şi completări ar putea prejudicia interesele anumitor categorii de persoane, eventualele prejudicii nefiind proporționale interesului public general. Proiectul conține mai multe elemente de coruptibilitate”, a adăugat Kalughin.

Referindu-se la Legea cu privire la gaj, expertul Eduard Eftodi a specificat că prin modificarea proiectului respectiv de lege au fost dublate taxele pentru înregistrarea gajului.

„Aceste lucruri sînt inadmisibile de a fi reglementate printr-o hotărîre de Guvern. Impozitele şi taxele de stat urmează să fie reglementate prin lege. Dublarea taxelor este inadmisibila pentru societatea civilă”, a conchis expertul.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților