[ X ]
[ X ]
[ X ]
Candidaţii la funcţia de guvernator al BNM pot depune dosarele începînd de astăzi
9 Octombrie

Candidaţii la funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) pot depune dosarele începînd de astăzi. Anunţul a fost făcut de Ştefan Creangă, preşedintele Comisiei pentru selectarea candidaturilor pentru funcţia de guvernator al BNM, transmite CURENTUL.

„Astăzi vom publica pe site-ul Parlamentului, atît Regulamentul, dar şi anunţul privind concursul. Respectiv, candidaţii pot depune dosarele începînd cu momentul publicării, asta înseamnă de astăzi”, a declarat Ştefan Creangă.

La rîndul său, directorul executiv al Expert-Grup, Andrian Lupuşor a spus că, procedura de selectare a candidaţilor este una fără precedent, atît pentru Republica Moldova, cît şi la nivel global.

„Puţine cazuri sunt cînd procedura de selectare a candidaţilor este atît de transparentă. Trebuie să recunoaştem că este o procedură destul de participativă şi transparentă”, a menţionat Lupuşor.

Totodată, acesta regretă că, mai multe propuneri făcute de el, cu scopul de a majora gradul de transparenţă, nu au fost acceptate.

Astfel, Lupuşor a propus dezavantajarea candidaţilor care au fost membri ai managementului anumitor bănci comerciale. „Este un risc de conflict de interese”, a adăugat acesta.

De asemenea, Lupuşor a propus ca, intervievarea candidaţilor să fie publică, „pentru a oferi posibilitatea celor din afară să îşi facă anumite impresii despre candidaţi şi în acelaşi timp pentru a-i responsabiliza pe membrii comisiei în procesul de selectare şi votare”. Nici această propunere nu a fost acceptată.

Precizăm că, persoanele care doresc că candideze la funcţia de guvernator al BNM vor putea depune dosarele pînă pe data de 6 noiembrie 2015.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților