[ X ]
[ X ]
[ X ]
Candidat la prezidenţiale: De lucru va fi foarte mult, va trebui să curățim întreg sistemul
12 Septembrie

Artur Croitor, candidat independent la funcția de Președinte al Republicii Moldova, consideră că lucrurile ce se întâmplă acum în țară și, mai ales, procesul geopolitic, nu este altceva decît distragerea atenției de la problemele mult mai importante din societate.

În cadrul unei conferințe, Artur Croitor, s-a declarat un susținător al protestelor care au avut loc împotriva actualei guvernări.

„Actuala guvernare trebuie să plece benevol, dar ei nu vor fiindcă se tem de ceva. Eu susțin referendumul împotriva lui Chirtoacă, la fel cum am susținut și protestele care au avut loc anul trecut. Când au fost protestele împotriva majorării tarifelor la electricitate, am susținut grupul Petrenco și nu înțeleg de ce aceștia au fost reținuți, ei protestau pașnic. Consider că trebuie încetate orice urmărire penală. Este o rușine ceea ce se întâmplă în țară. Am participat și la protestul Platformei DA. Am vrut ca acesta să nu fie doar pentru vorbitorii moldoveni, dar pentru toate etniile, pentru că suferim toți. Am vrut ca oamenii să vadă în acest protest cei care îi vor susține” – a spus Artur Croitor.

Artur Croitor acuză actuala guvernare de incompetență și îi îndeamnă să demisioneze. „Credeam că la alegeri vor participa oameni din societate, pe care îi cunosc. Am văzut că acest lucru nu s-a întâmplat și am decis să mergem noi, grupul de inițiativă, la CEC și ne-am înregistrat. Legea pune bețe în roate pentru toți care vin cu alte idei și apără actuala guvernare care nu a făcut nimic în toți acești ani. În alte țări politicienii demisionează, la noi asta n-o să se întâmple pentru că aceștia au multe greșeli făcute în trecut și se tem să nu iasă la iveală. Ei se voi căina de ceea ce au făcut, dar cred că nu-i târziu să-și ceară scuze poporului și să treacă de partea acestora” – a declarat Artur Croitor.

Candidatul la președinție a făcut și un apel către Marian Lupu. „Câțiva ani în urmă, alegătorii erau gata să vă ducă în brațe, ei vedeau viitorul alături de Dvs., dar cred că s-au înșelat. Ați avut posibilitatea să deveniți un președinte și unul în care societatea avea cea mai mare încredere. Acum acest lucru nu se va mai întâmpla. Vă propun să vă retrageți din cursa electorală și astfel, veți arăta un exemplu pentru ceilalți candidați. Alegătorii vă vor înțelege și vă vor ierta” – a spus el.

Artur Croitor a declarat că nu trebuie să alegem între est și vest, dar trebuie să conlucrăm cu ambele părți. De asemenea, el este convins că limba de stat este „cea moldovenească”.

”Ce fel de geopolitică facem noi dacă degrabă nu vom avea ce mânca? Noi ardem, dar ne gândim unde vrem să ne integrăm – în Occident sau Orient? Situația noastră geopolitică este una precară. Noi ne aflăm la intersecția celor două civilizații. În ultimii ani nu am făcut decât să distrugem relațiile cu vecinii noștri. Ne trebuie un pod al prieteniei între cele două civilizații. Dacă va fi ales Dodon, ce vom face cu cei care vor în Europa? Dacă va fi ales un pro – european, ce vom face cu acei care simpatizează Rusia? Nu trebuie să alegem un om care s-ar împărți, ne trebuie unul care ar conlucra cu toate părțile” – a spus Artur Croitor.

De asemenea, acesta este convins că limba noastră de stat este moldoveneasca.

”Eu cred că moldovean este orice om care deține un pașaport moldovenesc. Moldovean este acel om care deține act de identitate moldovenesc, indiferent de proveniența acestuia. Cred că limba noastră este moldoveneasca. În ce limbă a vorbit Ștefan cel Mare, care era gospodarul Moldovei? România pe atunci nici nu era. Eu sunt moldovean, părinții mei au vorbit moldoveneasca, la fel și strămoșii. Țara mea se numește Moldova. Eu nu trădez nici părinții, nici strămoșii, nici țara” – a declarat Artur Croitor.

Candidatul la prezidențiale spune că poporul trebuie să acționeze împreună pentru a scăpa de sistemul care s-a instaurat în țară. „Compătimesc pe cei care dețin puterea în stat. Ei tot vin din popor și  se află între ciocan și nicovală. Într-o parte stau oamenii care ăi cunosc și le cer fapte, pe de altă parte este puterea republicană care ia tot bugetul țării. Primarii și consilierii din sate sunt nevoiți să se înscrie într-un partid sau altul pentru a beneficia de ceva finanțare că altfel nu au de unde, toți banii merg în alte părți. Eu îndemn întreaga putere în stat să treacă de partea poporului. Rog pe cei care vor să schimbe țara să acționeze. De lucru va fi foarte mult, va trebui să curățim întreg sistemul. Pentru unii oameni cinstiți și iubitori de muncă asta va fi un lucru de cinste. Să facem acest lucru împreună, avem această șansă, să nu o pierdem” – a spus Artur Croitor.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților